Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Голова обласної державної адміністрації Олександр Старух зустрівся із запорізькими ліквідаторами

13 грудня 2021 - 17:35

14 грудня в Україні відзначають День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, який встановлений згідно з Указом Президента на згадку про завершення 14 грудня 1986 року будівництва саркофагу над четвертим зруйнованим енергоблоком ЧАЕС. Сьогодні з цієї нагоди відбулася зустріч голови обласної державної адміністрації Олександра Старуха, із запорізькими ліквідаторами. Також участь у зустрічі взяли заступник голови обласної державної адміністрації Руслан Шиханов, голова обласної ради Олена Жук.

16863 жителі Запорізької області брали участь в ліквідації техногенної катастрофи на ЧАЕС. На сьогодні в живих залишилося 1538.    

Від імені ліквідаторів виступили голова Запорізького обласного відділення Всеукраїнської ГО «Союз інвалідів – учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС» Євген Пєгов, очільник громадського об’єднання «Чорнобильці Запоріжжя» Павло Білан. Присутні обговорили чимало питань, зокрема, соціального захисту. Ліквідатори користується окремими пільгами та компенсаціями, встановленими Законом України, але стикаються із проблемами, особливо в сфері медичного обслуговування. Голова обласної державної адміністрації Олександр Старух запевнив, що кожен сигнал від ліквідаторів знаходиться на особливому контролі обласної влади.

  • Учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній станції – герої, які врятували не лише Україну, а половину Європи. Це була перша битва із атомом, який перестав бути мирним, вирвався з-під контролю людини після вибуху 26 квітня 1986 року. Руйнування мало непоправні наслідки, в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин. Сьогодні спеціалісти кажуть, що відбувся викид потужністю в 300  «Хіросім». Внаслідок аварії постраждали близько п’яти мільйонів громадян, радіоактивно забрудненими стали майже п’ять тисяч населених пунктів, у тому числі 2,2 мільйони осіб та понад дві тисяч населених пунктів в Україні. Ви стали на шляху радіації, врятували людство  від найбільшої за всю історію ядерної енергетики катастрофи, - зазначив Олександр Старух.

Запоріжці – учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС під час зустрічі отримали почесні грамоти, подяки, нагороди. Зокрема, розпорядженням голови Запорізької обласної державної адміністрації медаллю «За розвиток Запорізького краю» нагороджено Сергія Семеновича  Трусова.

Розпорядження голови обласної ради орденом «За заслуги перед Запорізьким краєм» ІІ ступеню нагороджено Олександра Олексійовича Рожнова.

Завтра відбудеться урочиста церемонія покладання квітів до пам'ятного знаку героям Чорнобиля у Запоріжжі.

 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Впродовж доби окупанти 357 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 900-го дня війни

Іван Федоров відзначив кращих будівельників Запорізького краю з нагоди професійного свята

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 11.08.2024

Впродовж доби окупанти 422 рази били по 14 населених пунктах Запорізької області.

Відновлення будинку по вул. Якова Новицького після ворожого удару триває – вже цього року запоріжці повернуться до своїх квартир

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 10.08.2024

Впродовж доби окупанти 470 разів били по 9 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 898-го дня війни

Обмін досвідом та ідеями: у Запоріжжі пройшла літня школа «Юний правознавець» для підлітків

У Запоріжжі відзначили Міжнародний день корінних народів світу

Повністю готові: Запорізька гімназія № 63 вже складає розклад для очного навчання дітей