Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Презентовано проєкт реконструкції проїжджої частини Дніпровської ГЕС

26 листопада 2021 - 16:35

Голова Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Старух сьогодні відвідав Дніпровську ГЕС, аби ознайомитися з проєктом майбутньої реконструкції проїжджої частини греблі. 

Представили концепцію майбутніх змін на унікальній гідроенергетичній споруді директор філії «Дніпровська ГЕС» ПрАТ «Укргідроенерго» Віктор Кучер та  головний архітектор проєкту Юрій Лукашев.   

За проєктом, над яким працювали інженери «Укргідроенерго», харківський інститут “Гідропроект”, київський “Мостопроект” та Інститут сталевих конструкцій ім. Шимановського, на греблі буде організовано двоповерховий рух зі смугами завширшки 8 м. На нижньому ярусі  з’явиться також пішохідна та оглядова зони, на верхньому, окрім проїжджої частини для автівок,  буде смуга для руху велосипедистів. 

Під час проєктування головною вимогою було, аби реконструкція не завадила основним функціям споруди - адже, перш за все, це гідроелектростанція, а функція мосту для неї другорядна. А ще прагнули, аби зберігся унікальний архітектурний та історичний вигляд греблі.

Проєкт організації двоповерхового руху виявився найбільш вдалим, за висновком провідних інженерних інститутів країни - завдяки вертикальному навантаженню  вплив на саму споруду ДніпроГЕСу буде меншим. 

До травня наступного року проєкт реконструкції греблі проходитиме необхідні погодження - далі компанія може почати тендерні закупівлі, пошуки підрядника та роботи з демонтажу.  

До цього часу область і місто мають об’єднати зусилля, аби підготувати свою частину робіт, необхідних для старту реконструкції   гідроспоруди.

  • Реконструкція ДніпроГЕСу триватиме не менше двох років. І треба підготуватися до цих двох років суттєво. Перш за все, вирішити питання із Арковим мостом, який прийме велике навантаження транспорту через ремонт греблі. Зараз опрацьовуємо варіанти, щоб ми цей міст разом з державою швидко привели до належного стану  - там потрібні невеликі ремонтні роботи. Також працюємо над тим, аби зробити за Хортицьким районом розв'язки  для транзитного транспорту, який рухається з напрямку Бориспіль-Маріуполь безпосередньо до нових мостових переходів через Дніпро. Окремо варто попрацювати міській владі Запоріжжя та  привести до ладу в'їзди і виїзди  на греблю. “Укренерго”  проводить реконструкцію ДніпроГЕСу за свої кошти, але області, місту і державі варто приєднуватися. Мости, які не будувалися 16 років, ми завершуємо за два роки. Думаю, покажемо всій країні, що і ДніпроГЕС  можна за 2 роки відремонтувати  - наголосив голова ЗОДА Олександр Старух.

Вже до літа 2022 року має бути забезпечена резервна система транспортного руху на час реконструкції греблі. Орієнтовна дата старту робіт - кінець 2022 - початок 2023 року. 


Департамент культури та інформаційної політики


Читайте також

Майже 200 мільйонів гривень компенсації за пошкоджене та зруйноване житло: про реалізацію програми єВідновлення в регіоні

У Запоріжжі триває реєстрація на участь у Всеукраїнському забігу «Шаную воїнів, біжу за Героїв України»

Платформа UNITED 24 MEDIA: Україна розповідає світові правду про російсько-українську війну

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 12.08.2024

«Син захищав свою країну. За це його засудили на 24 роки», – мати оборонця Азовсталі Наталя

Впродовж доби окупанти 357 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 900-го дня війни

Іван Федоров відзначив кращих будівельників Запорізького краю з нагоди професійного свята

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 11.08.2024

Впродовж доби окупанти 422 рази били по 14 населених пунктах Запорізької області.

Відновлення будинку по вул. Якова Новицького після ворожого удару триває – вже цього року запоріжці повернуться до своїх квартир

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 10.08.2024