Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Доопрацьовується обласний план зі створення безбар´єрного простору на 2022 рік

1 листопада 2021 - 09:35

Під головуванням заступника голови ЗОДА Едуарда Брутмана та за участі заступника голови  Руслана Шиханова і керівниці апарату Зінаїди Бойко відбулося спільне засідання постійно діючої робочої групи з розробки та впровадження обласного плану дій на 2021 та 2022 роки щодо реалізації Національної стратегії зі створення безбар´єрно простору в Україні на період до 2030 року та комітету забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших малозабезпечених груп населення до об´єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури.

Спілкування проходило з використанням програмного забезпечення Zoom.

Про підсумки виїзної наради голови облдержадміністрації Олександра Старуха з питань перевірки інклюзивної складової реконструйованих об´єктів на о. Хортиця, що відбулася 24 вересня поточного року, доповів директор департаменту культури, туризму національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко. Він, зокрема, зазначив, що після доопрацювання та узагальнення пропозицій та зауважень вони були систематизовані та надіслані підрядній організації, що здійснює реконструкцію об´єктів на о. Хортиця. Вже є перші результати. Так, на підйомі на пагорб Єдності встановлюються спеціальні поручні. Передбачено 3 рівня поручнів: звичайний для людей похилого віку на рівні 900 мм від поверхні землі; для дітей –  700 мм; та для людей з інвалідністю – на рівні 500 мм. За інформацією підрядника, для врахування зауважень зараз вносяться зміни до проєктно-кошторисної документації. До кінця листопада 70% всіх зауважень буде усунуто. Щоб врахувати інші 30% зауважень, треба   додаткове фінансування.

Заступник голови комітету доступності ОДА, голова громадської організації «Запорізький обласний конгрес осіб з інвалідністю», представниця Національної асамблеї  людей з інвалідністю України в Запорізькій області Валентина Кононенко поінформувала присутніх про результати проведення аудиту у відділенні екстреної допомоги обласної клінічної лікарні та у загальноосвітній школі №95, що у Шевченківському районі Запоріжжя. Аудит проводився в рамках програми національного партнерства «Узгоджена доступність». Доповідачка зазначила, що під час перевірки обласної лікарні зауваження аудиторів були виправлені ще до закінчення перевірки. Там були виявлені окремі невідповідності   сучасним вимогам інклюзії, але цьому є пояснення. Школа будувалася багато десятиліть тому. Директору школи були висловлені побажання щодо усунення невідповідностей у подальшому. В той же час,  у школі є багато чого гарного і сучасного щодо питань впровадження інклюзії.  

Наталія Кармазіна - заступник  начальника управління  – начальник відділу планування та забудови населених пунктів  управління містобудування та архітектури ЗОДА  поінформувала про те, що підготовлено проєкт обласного плану заходів з реалізації Національної стратегії. Цей документ містить покроковий план дій з реалізації стратегії безбар´єрності в Запорізькій області у 2021-2022 роках. Проєкт було розміщено на сайті ОДА. Відбувалося його широке обговорення перш за все  спільнотою запоріжців з інвалідністю. За результатами обговорення проєкт плану було відкореговано управлінням.

Обговорюючи доступність об´єктів, у продовження теми вивчення рівня доступності на нових громадських спорудах та об´єктах, що споруджуються у Запоріжжі, керівниця апарату ЗОДА Зінаїда Бойко запропонувала підтримати ініціативу громадських активістів спільноти людей з інвалідністю та провести аналогічне «хортицькому» дослідження рівня доступності у Міжнародному аеропорті «Запоріжжя».

Також вона зазначила, що по кожному громадському об´єкту повинен бути своєрідний паспорт, який би відображав усі параметри вимог до безбар´єрності. Та висловила думку щодо необхідності вдосконалення моніторингів на без бер´єрність, які сьогодні проводяться територіальними громадами та районними держадміністраціями. Також необхідно, аби ОДА мала інформацію про обсяги коштів, які заплановані у громадах на «інклюзивні» статті витрат на 2022 рік. 

Робота над остаточною редакцією плану триває.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 901-го дня війни

Молодого запорізького вченого Руслана Амінова відзначили премією КМУ

Майже 200 мільйонів гривень компенсації за пошкоджене та зруйноване житло: про реалізацію програми єВідновлення в регіоні

У Запоріжжі триває реєстрація на участь у Всеукраїнському забігу «Шаную воїнів, біжу за Героїв України»

Платформа UNITED 24 MEDIA: Україна розповідає світові правду про російсько-українську війну

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 12.08.2024

«Син захищав свою країну. За це його засудили на 24 роки», – мати оборонця Азовсталі Наталя

Впродовж доби окупанти 357 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 900-го дня війни

Іван Федоров відзначив кращих будівельників Запорізького краю з нагоди професійного свята

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 11.08.2024

Впродовж доби окупанти 422 рази били по 14 населених пунктах Запорізької області.