Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Економічних підстав для підвищення споживчих цін немає

21 квітня 2010 - 10:55

Такий висновок зробили під час засідання робочої групи з забезпечення основними продуктами харчування,  зерном та контролю за цінами, яке провів стажист на посаду першого заступника голови облдержадміністрації Володимир Кальцев.

Володимир Кальцев поінформував, що за статистичними даними загальний індекс споживчих цін по області за січень-березень склав 105%  (по Україні – 104, 7%) відносно 105,7% за відповідний період минулого року. За цим показником наш регіон посідає 7-8 місце в країні. У березні щодо лютого споживчі ціни в області підвищилися на 0,7% (в Україні – на 0,9%), що відповідає 18-24 місцю серед регіонів. Це найнижчий показник за останні три роки.

На продукти харчування та безалкогольні напої зафіксовано  незначне підвищення цін - на 0,4%, що відповідає 27 місцю серед регіонів України. Найбільше подорожчали фрукти, з них банани – на 32,6%. Молоко, сир та яйця зросли в ціні на 2,2%, при цьому відбувалось як підвищення цін на яйця, сири тверді, молоко згущене, кисломолочну продукцію (на 8,9–1,8%), так і зниження цін на молоко, сметану, м'який сир, сирки, сиркову масу (на 1,7–0,2%). Крім того, продовжилося зростання цін на хліб та хлібопродукти, на крупи гречані та пшоно – на 12,2% та на 6,2% відповідно. Суттєво подорожчали гриби (на 11,6%), проте почалося сезонне зниження цін на овочі (найбільше на капусту білокачанну – на 3,4%).

За словами головуючого, нестабільною залишається ціна на цукор. Зокрема, значне подорожчання  цукру зафіксовано у січні–лютому, внаслідок чого область займала друге місце серед регіонів України. У березні ціна на цукор знизилась в порівнянні з лютим на 5,7% (11 місце). На теперішній час область знову перемістилася на друге місце в країні за рахунок зниження середніх цін на цукор в інших областях. Також дещо знизились ціни на окремі види м'яса та м'ясопродуктів, риби та продуктів з риби, зокрема, на свинину (на 3,8%), рибу живу, охолоджену (на 2,8%).

Стабільними були ціни на одяг і взуття, послуги освіти. Індекс цін на транспорт також склав 100,0%, проте слід зазначити незначне зниження цін на бензин (на 0,3%). Дещо подешевшали предмети домашнього вжитку, побутова техніка та поточне утримання житла, послуги зв'язку.

- В області спостерігається динаміка зниження цін на м’ясо, деякі молочні продукти, яйця, стабілізувалася ціна на цукор, - прокоментував ситуацію Володимир Кальцев. – Ми продовжуємо діалог з основними учасниками споживчого ринку. Виконавча влада намагається вживати необхідні заходи, які дозволять не підвищувати рівень цін представникам торгівлі та виробникам. Такий діалог ми проводитимемо раз-двічі на місяць. Переконаний, що спільними зусиллями представників влади, підприємств та бізнесу ми зможемо знаходити спільну мову для того, щоб стримувати ціни  та щоб люди мали можливість купувати необхідні  продукти та речі за доступними цінами.

Члени робочої групи, які представляють відповідні сектори виробництва і торгівлі продовольчих товарів, під час засідання прокоментували цінову ситуацію в області та перспективи зміни цін.

За словами директора ТОВ «Супутник» Юрія Шевченка, ціни на молочні продукти почали знижуватися, а в другому кварталі спостерігається збільшення обсягів виробництва молока.

Не планується підвищення цін на хліб до початку збирання нового урожаю, повідомила представник ЗАТ «Агросервіс 2000» Любов Лесс. Сьогодні ринок зерна стабільний.

Підприємець Олена Петракова зазначила, що в оптовій торгівлі спостерігається тенденція стабілізації цін на крупи, ціни навіть потихеньку знижуються. Дещо проблематичною залишається ситуація з гречкою, яку постачають в нашу область чотири монополісти. За березень зросла ціна на пшоно, багато якого вивезено з нашої області в інші регіони. Щодо цукру, то за лютий-березень простежувалася тенденція до зниження цін, хоча й були спроби її підняти, а що буде на перспективу – наразі прогнозувати  важко.

Представник ТОВ «Амстор» вважає, що підстав для підвищення цін немає. Сьогодні у торгівельній мережі «Амстор» проводиться акція на соціальні групи товарів, тому запоріжці мають можливість придбати за найнижчими цінами понад 20 найменувань продуктів. А ціна на цукор тут  вже більше місяця залишається стабільною на позначці  8,70 грн. за кілограм.

Начальник управління розвитку підприємництва, торгівлі та послуг Запорізької міськради Микола Петров повідомив, що за останній тиждень ціни на всі товари, на які проводиться моніторинг, почали знижуватися як в роздрібній торгівлі, так і на ринках міста. Його прогноз на перспективу – підвищення цін не буде.

Підбиваючи підсумки  засідання робочої групи, Володимир Кальцев закликав всіх учасників споживчого ринку області проявити внутрішню громадянську відповідальність, бути солідарними разом з владою та взаємно етичними.  - Там, де  можемо, ми будемо вам допомагати в усьому, -  запевнив Володимир Кальцев.

За результатами обговорення прийнято відповідне рішення, спрямоване на поліпшення цінової ситуації на споживчому ринку області.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі