Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Гуляйполі та Оріхові відбулись масштабні навчання з цивільного захисту

21 вересня 2021 - 11:11

Вчора в Гуляйполі та Оріхові гриміли імітаційні вибухи та палали димові шашки. Так на території Пологівської районної ланки Запорізької територіальної підсистеми  єдиної державної системи цивільного захисту розпочалися дводенні командно - штабні  навчання з цивільного  захисту. Організатор навчань -  департамент з питань цивільного захисту населення Запорізької обласної державної адміністрації.

За легендою навчань міську раду територіальної громади Гуляйполя замінували та підірвали, а у Оріхові на одній із заправок під час аварії спалахнув автомобіль клієнта. У обох випадках з’явилися постраждалі. На об’єктах навчань були створені штаби з ліквідації, які безпосередньо на місці подій координували роботу спеціалізованих служб цивільного захисту та аварійно-комунальних, що долучалися до ліквідації надзвичайних ситуацій. За підсумками проведених заходів керівництво визначило задовільний рівень підготовки всіх учасників навчання.

  • Це перші масштабні навчання органів управління та сил цивільного захисту  після завершення територіальної реформи в Україні та Запорізькій області зокрема, -  ділиться враженнями заступник керівника навчання - начальник штабу – Андрій Булавінов - директор Департаменту з питань цивільного захисту населення облдержадміністрації. – Якщо раніше в області було з два десятки районних державних адміністрацій, то сьогодні маємо 67 територіальних громад і 5 районних державних адміністрацій. До влади на територіях прийшли люди, що раніше у своєму професійному житті не стикалися з питаннями подолання надзвичайних ситуацій. Тому, перш за все, ці навчання покликані відпрацювати та підвищити злагодженість, оперативність та взаємодію при виконанні завдань з організації управління в надзвичайних ситуаціях та захисту населення і територій від їх наслідків між органами управління цивільного захисту та підпорядкованими їм силами. Адже у ліквідації надзвичайних ситуацій задіяні різні спеціалізовані і комунальні служби, які працюють на попередження надзвичайних ситуацій та приймають участь у евакуаційних та рятувальних заходах.   Від рішень, які приймають голови міських територіальних громад у разі загрози виникнення або виникненні надзвичайної ситуації на підпорядкованій їм території  залежить життя та здоров'я населення, яке знаходиться у зоні надзвичайної ситуації.А це відповідальність керівників територіальних громад. У випадку настання таких ситуацій саме лідери цих громад до передачі професіоналам управління ліквідацією фактично очолять роботу штабів з ліквідації надзвичайної ситуації.

Начальник штабу навчань головним висновком першого дня вважає виявлене усвідомлення  важливості організації питань цивільного захисту у керівників громад, де відбувалися навчання.

  • І  Сергій Єрмак – Гуляйполе, і Анатолій Хворостяний – Оріхів, відповідально та усвідомлено поставилися до роботи з організації запланованих заходів та прийняли активну участь у роботі  штабів з ліквідації надзвичайних ситуацій під час практичного відпрацювання запланованих увідних, - продовжив думку  Андрій Булавінов. - Дрібниць у питаннях подолання надзвичайних ситуацій бути не може. За змарнованими хвилинами можуть стояти життя і здоров’я мешканців громад. Сподіваюсь, що ставлення до організації цивільного захисту безпосередньо у громадах згаданих мною місцевих політиків стане гарним прикладом головам інших територіальних громад Запорізької області.

Наступним об’єктом навчань стане залізничний вузол у Пологах. Відпрацьовуватиметься ситуація витоку отруйної речовини із цистерни та проведення евакуації населення із зони можливого зараження. А також будуть відпрацьовані дії органів управління та сил цивільного захисту Пологівського району під час проходження буревію.

 

Довідкового.

Територіальна підсистема складається  з районних та міських ланок, органів управління та підпорядкованих їм сил цивільного захисту.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Як ВПО отримати безоплатну медичну допомогу: НСЗУ дала роз’яснення

В Запоріжжі відсвяткували День молоді: в обласному центрі організували фестиваль для мешканців з усього регіону

Як центри зайнятості сприяють створенню робочих місць: мікрогранти на власну справу

«Ринок праці зазнав значних змін»: в регіоні спостерігається скорочення кількості робочих місць

Історія життя, що надихає та мотивує: учасник спецоперації ГУР Анатолій Басенко зустрівся із запорізькою молоддю

В Запорізькому ліцеї № 34 готуються до нового навчального року

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 13.08.2024

Впродовж доби окупанти 386 разів били по 7 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 901-го дня війни

Молодого запорізького вченого Руслана Амінова відзначили премією КМУ

Майже 200 мільйонів гривень компенсації за пошкоджене та зруйноване житло: про реалізацію програми єВідновлення в регіоні

У Запоріжжі триває реєстрація на участь у Всеукраїнському забігу «Шаную воїнів, біжу за Героїв України»