Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжжя урочисто відзначає 30 років з дня проголошення Незалежності України

20 серпня 2021 - 16:49

З нагоди цієї круглої дати в академічному обласному українському музичному драматичному театрі ім. В.Г. Магара відбулися урочисті збори за участі керівництва області та місцевого самоврядування та видатних представників Запорізького краю.

Привітав запоріжців з визначним святом Української держави голова облдержадміністрації Олександр Старух.

У своїй промові він закцентував увагу на тому, що набутий за три десятки років безцінний досвід зробив українців сильними та спроможними з оптимізмом дивитись у майбутнє. Адже в беззупинній праці ми довели своє право жити у вільній самостійній державі, обирати для неї оптимальний шлях розвитку, вирішувати долю своїх дітей та онуків.  

  • Це наша країна, це наша держава. З одного боку - наша дитина, а з іншої – наша матір. І вона є такою, якою зробили її ми.  Кожен з нас. Для України це були роки розбудови держави, її владних і громадських інституцій, відродження культури та становлення стабільної економіки. Всі ці роки наша країна наполегливо вчилася на власних помилках, як мирно долати економічні кризи, соціальну напругу, політичні протистояння. Нам вдалося побудувати толерантне суспільство, в якому знаходять спільну мову та взаємну повагу різні етнічні, релігійні, соціальні групи. Також ми вчилися гуртуватися не лише перед лицем внутрішніх негараздів, але й перед лицем зовнішнього ворога. І сьогодні ми дякуємо кожному, хто береже кордони та незалежність і територіальну цілісність нашої держави. Всім тим, хто під синьо-жовтим прапором відстоює мирне небо над головами українців. В останній рік до цих викликів додалась пандемія COVID19, яка випробовує нашу здатність мобілізувати усі наявні у держави і суспільства сили та резерви. Для Запорізької області ці роки відзначились не лише складнощами, але й здобутками. Нині ми маємо позитивні тенденції у всіх сферах розвитку економіки,  - зазначив голова облдержадміністрації.

У підсумку промови Олександр Старух зазначив, що 30 літній шлях Незалежності навчив кожного українця простій істині: ми сильні тільки тоді, коли ми згуртовані. 

Під час урочистостей очільник регіону вручив запоріжцям відзнаки та державні нагороди.

Так, за ініціативи Президента України з нагоди 30-ї річниці незалежності України сертифікатом на 30 000 гривень на отримання реабілітаційних послуг відзначено Гриня Олександра Вікторовича – учасника бойових дій антитерористичної операції, який брав участь у боях під Дебальцево та у 2014 році отримав поранення. 

Указами Президента України за значний особистий внесок у державне будівництво, зміцнення національної безпеки, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю орденом княгині Ольги ІІІ ступеня нагороджено Тропешко Валентину Іванівну учительку Запорізької спеціалізованої  школи з поглибленим вивченням іноземної мови № 7. Почесне звання «Заслужений лікар України» присвоєно Рябоконь Олені Вячеславівні, завідувачці кафедри інфекційних хвороб Запорізького державного медичного університету.

Почесне звання «Заслужений металург України» присвоєно Ігнат’єву Володимиру Олександровичу, агломератникові Запорізького металургійного комбінату "Запоріжсталь".

За вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняної системи охорони здоров'я, надання кваліфікованої медичної допомоги, рятування життя людей в умовах поширення коронавірусної хвороби COVID-19, високу професійну майстерність почесне звання «Заслужений донор України» присвоєно Казці Валентині Іванівні,  молодшій медичній сестрі Запорізької обласної клінічної лікарні. За значний особистий внесок у розвиток вітчизняної фармацевтичної галузі, сумлінну працю, високий професіоналізм почесне звання "Заслужений працівник охорони здоров’я України" присвоєно Бурці Геннадію Федоровичу, члену громадської організації «Запорізька регіональна фармацевтична асоціація»

За вагомий особистий внесок у забезпечення соціально-економічного розвитку Запорізької області, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм  Подяку Прем’єр-міністра України оголошено: Демиденко Ірині Романівні, завідувачці амбулаторії загальної практики сімейної медицини № 5 Запорізького центру первинної медико-санітарної допомоги;  Волковій Ользі Василівні, виконуючій обов’язки директора Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки; Луцу Дмитру Миколайовичу, заступнику голови громадської організації «Правова скеля»; Шелегеді Олені Романівні, завідувачці відділу Запорізького обласного центру туризму і краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді 

Розпорядженням голови Запорізької обласної державної адміністрації за активну громадську позицію, вагомий особистий внесок у розвиток культури Запорізького краю та відродження Українського козацтва  медаллю «За розвиток Запорізького краю» нагороджено (посмертно) Пилипенка Віталія Павловича, художника, автора Герба Запорізької області. Нагороду отримала дружина Пилипенко Олена Вікторівна.

За сумлінну плідну працю, високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у забезпечення соціально-економічного розвитку Запорізької області та з нагоди Дня Незалежності України медаллю «За розвиток Запорізького краю» нагороджено: Луценко Катерину Василівну, директора приватного орендного підприємства «Агро-виробнича фірма «Злагода» Василівського району; Вовка Сергія Вікторовича,  Малобілозерського сільського голову Василівського району; майора Тімакова Андрія Володимировича, начальника польового вузла зв’язку військової частини А1978.

Грамотою Запорізької обласної державної адміністрації нагороджено: Шаламову Галину Вікторівну, голову Наглядової ради приватного акціонерного товариства «Михайлівський райагропостач» Василівського району;  Апостолову-Возницю Ольгу Олександрівну, вчительку історії та правознавства комунального закладу загальної освіти «Кушугумська гімназія «Інтелект» Кушугумської селищної ради; Дуб Анну Михайлівну, головну лікарку комунального некомерційного підприємства «Пологівський центр первинної медико-санітарної допомоги».

Після урочистого нагородження артисти театру ім. В.Г.Магара подарували глядачам театралізований концерт.

  

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю 


Читайте також

Гаряча лінія Запорізької ОДА: заступник голови Євген Мироненко відповів на питання громадян

Фактчекінг та медіаграмотність для підлітків: стартував набір на проєкт «ПРУФ»

Чергову підозру від СБУ отримав пропагандист «руського миру» Володимир Рогов

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 14.08.2024

Впродовж доби окупанти 510 разів били по 8 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 902-го дня війни

Як ВПО отримати безоплатну медичну допомогу: НСЗУ дала роз’яснення

В Запоріжжі відсвяткували День молоді: в обласному центрі організували фестиваль для мешканців з усього регіону

Як центри зайнятості сприяють створенню робочих місць: мікрогранти на власну справу

«Ринок праці зазнав значних змін»: в регіоні спостерігається скорочення кількості робочих місць

Історія життя, що надихає та мотивує: учасник спецоперації ГУР Анатолій Басенко зустрівся із запорізькою молоддю

В Запорізькому ліцеї № 34 готуються до нового навчального року