Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Молодь і політичні експерти підвели підсумки 30-річчя державотворення

19 серпня 2021 - 09:32

В обласному Центру молоді відбулася панельна дискусія «30 років: погляд у майбутнє».

До обговорення проблем державотворення долучились активісти молодіжних організацій, представники ділових кіл, наукової еліти, громадянського активу. Спікерами заходу виступили голова Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Старух; депутат Запорізької обласної ради, директор КП «Агенція регіонального розвитку», соціолог Аскад Ашурбеков; учасник Революції на граніті, журналіст, ветеран АТО, громадський діяч Володимир Москаленко; голова громадської організації «Культпрожектор» Вікторія Верес.

Відкриваючи дискусію,  Олександр Старух, зауважив, що  30 років - це той вік в історії держави, коли необхідно підводити підсумки державотворчої роботи, переосмислювати пройдений шлях та створювати стратегії майбутнього.

  • Державність - це найвища форма людського співіснування. У 1991 році ми створили державу. І так сталося, що перший раз у своєму житті перше моє голосування відбулося 1 грудня 1991 року на всеукраїнському референдумі щодо підтвердження Акту проголошення Незалежності України. А вже 2005 року я безпосередньо долучився до державотворення, і  був запрошений на роботу до секретаріату Президента. Тому особисто для мене Незалежність - це історія, у якій я брав участь, і за яку я несу особисту відповідальність все життя, - зазначив голова Запорізької облдержадміністрації. 

Володимир Москаленко звернув увагу учасників дискусії на той факт, що найскладнішим історичним завданням нації є не стільки здобуття незалежності, скільки її утримання.

  • На початку минулого століття українці отримали незалежність, але за кілька років її втратили. Сьогодні у дещо зміненому вигляді історія повторюється. Але у 2014 році нам вдалося відстояти свій суверенітет. І, маючи агресивного сусіда на півночі, це завдання буде стояти першочерговим у розбудові держави на роки вперед, - зауважив журналіст і ветеран АТО.

Обговорюючи залучення молоді до державотворчих процесів, Аскад Ашурбеков зазначив, що проблемою є патерналістські настрої молодого покоління стосовно держави.

  • Коли я чую закиди до влади, що робиться, аби молодь не емігрувала з України, я хочу задати зустрічне питання, а що зробила молодь для розбудови держави? – звернувся до присутніх депутат обласної ради. – Тільки активна громадянська позиція молодого покоління буде запорукою розвитку держави. І Запорізька громада за підсумками місцевих виборів вже має цілу плеяду молодих депутатів, що готові брати на себе відповідальність за справи у своїх громадах.

Вікторія Верес висловила думку про те, що у гуманітарній політиці держави є суттєві недоліки, зокрема, щодо розвитку креативних індустрій.

  • Я багато років опікуюсь питаннями збереження та розвитку креативного потенціалу України і мушу констатувати той факт, що для творчої молоді в Україні недостатньо можливостей, – зазначила Вікторія Верес. – Креативна молодь або виїжджає за кордон, або, у кращому випадку, мігрує з таких міст як Запоріжжя, до Києва або Львова. 

Учасники дискусії дійшли до спільної думки про те, що тільки відповідальний за свою родину, село, місто і країну громадянин може стати запорукою безхмарного майбутнього України.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю 

Читайте також

Гаряча лінія Запорізької ОДА: заступник голови Євген Мироненко відповів на питання громадян

Фактчекінг та медіаграмотність для підлітків: стартував набір на проєкт «ПРУФ»

Чергову підозру від СБУ отримав пропагандист «руського миру» Володимир Рогов

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 14.08.2024

Впродовж доби окупанти 510 разів били по 8 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 902-го дня війни

Як ВПО отримати безоплатну медичну допомогу: НСЗУ дала роз’яснення

В Запоріжжі відсвяткували День молоді: в обласному центрі організували фестиваль для мешканців з усього регіону

Як центри зайнятості сприяють створенню робочих місць: мікрогранти на власну справу

«Ринок праці зазнав значних змін»: в регіоні спостерігається скорочення кількості робочих місць

Історія життя, що надихає та мотивує: учасник спецоперації ГУР Анатолій Басенко зустрівся із запорізькою молоддю

В Запорізькому ліцеї № 34 готуються до нового навчального року