Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Жорстка економія – орієнтир у роботі фінансистів на поточний рік

11 березня 2010 - 16:15

Відбулося розширене засідання колегії головного фінансового управління облдержадміністрації, на якому підбито підсумки виконання місцевих бюджетів у 2009 році та визначені пріоритетні завдання на рік поточний. Захід відбувся за участю голови ОДА Олександра Старуха та його заступників Олександра Бережного і Олександра Сіна.

Голова облдержадміністрації Олександр Старух насамперед подякував фінансистам за проведену роботу.

- Ви працювали у складних умовах. Торік область мала найбільші відсотки падіння ВВП, однак ситуацію вдалося втримати під контролем. Захищені статті бюджету в регіоні фінансувались вчасно та в повному обсязі, - зазначив, відкриваючи нараду, керівник обласної виконавчої влади.

Про підсумки виконання місцевих бюджетів у минулому році детально поінформував начальник г оловного фінансового управління ОДА Сергій Медвідь.

До загального фонду Держбюджету протягом 2009 року надійшло 3638,8 млн. грн., або 67,2 % до затвердженого плану. Дещо краща ситуація із наповненням загального фонду місцевих бюджетів області. Торік до загального фонду надійшло 2395,6 млн. грн., що на 1,8 % більше затвердженого місцевими радами плану. Проте залишились недовиконаними два міські бюджети - Запоріжжя (на 1,1%) та Токмака (5,3%), а також 9 місцевих бюджетів сільських та селищних рад. Основною причиною невиконання бюджетів цими територіями названо завищення прогнозних показників по доходах. Приміром, торік у Запоріжжі надходження доходів до загального фонду зменшились на 8,5%, у Токмаку – на 3,7%. Хоча є території, де відбулося зростання доходів місцевих бюджетів – у Великобілозерському, Гуляйпільському, Новомиколаївському, Токмацькому, Якимівському районах. Такого результату, на переконання Сергія Медвідя, досягнуто за рахунок збільшення надходжень плати за землю.

В області на 100 % виконано плановий обсяг надходження податку з доходів фізичних осіб. Та разом з тим, майже по всій території спостерігається зниження показника цих надходжень. Виключення складають 3 райони – Гуляйпільський, Новомиколаївський та Токмацький, де забезпечено незначне зростання надходжень податку з доходів фізичних осіб.

Видатки загального фонду місцевих бюджетів області за 2009 рік склали 3512,2 млн. грн., що на 34,9 млн. грн.. більше, ніж у 2008 році. При цьому понад 80 % від їх загального обсягу були спрямовані на захищені статті – виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ, придбання медикаментів, оплату харчування та енергоносіїв.

Щодо напрямків роботи фінансистів у поточному році Сергій Медвідь нагадав начальникам фінансових управлінь місцевих органів влади про необхідність підготувати вже у поточному місяці тимчасові кошториси на ІІ квартал та надати їх до Держказначейства.

- Наразі головними орієнтирами у роботі фінансистів має стати жорстка економія та оперативний аналіз ситуації по всіх територіях, - звернувся до присутніх голова ОДА Олександр Старух. Також посадовець висловив переконання у тому, що необхідно продовжувати шукати законні резерви для наповнення бюджетів.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі