Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Конгрес місцевих та регіональних влад - це майданчик для ефективного діалогу місцевої і центральної влади

3 червня 2021 - 16:42

Сьогодні відбулось засідання Палати місцевих влад Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. Запорізьку область на ньому представляли міські голови Запоріжжя, Мелітополя, Василівки та Полог, керівники Широківської, Чернігівської та Комиш-Зорянської селищних громад. Голова Запорізької ОДА Олександр Старух та керівниця апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко приєдналися до засідання в онлайн режимі.

Конгрес - це консультативно-дорадчий орган при Президентові України, серед основних завдань якого - сприяння ефективному завершенню реформи місцевого самоврядування та налагодженню ефективної взаємодії державних органів, моніторинг суспільно-політичних і соціально-економічних процесів на регіональному та місцевому рівнях.

Відкриваючи засідання, Президент України Володимир Зеленський наголосив, що Конгрес є важливим майданчиком для взаємодії центральних органів влади та місцевих громад, який має допомогти у розв'язанні нагальних проблем регіонів. 

Під час свого виступу Глава держави акцентував увагу на важливості фінансової самостійності місцевих бюджетів та спроможності громад. Тому у цьому році є наміри ініціювати спільно з урядом та парламентом законопроєкти щодо оптимізації дохідної частини місцевих бюджетів, зокрема, щодо вдосконалення плати за землю, податку на нерухоме майно, на доходи фізичних осіб, єдиного й транспортного податків.

  • Мова не про збільшення цих податків, а про збільшення тієї частки, яка залишається на місцях, – зазначив Володимир Зеленський.

Заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко, який головував на засіданні Палати місцевих влад Конгресу місцевих та регіональних влад, додав що відсьогодні при Офісі Глави держави працюватиме постійний офіс Конгресу, куди може звертатися кожен очільник громади.

Міністр  розвитку громад і територій Олексій Чернишов, в свою чергу, звернувся до представників влади на місцях та зазначив, що реформа децентралізації залишається одним із найважливіших пріоритетів для держави. Це складний організаційний процес, який потребує об’єднання зусиль, та який важливо найближчим часом довести до успішного завершення. Проте, без підтримки місцевої влади це неможливо.

  • Ми розраховуємо, що асоціації органів місцевого самоврядування будуть активними учасниками просування цих змін. А утворений Конгрес місцевих та регіональних влад стане центральним майданчиком для узгодження позицій всіх сторін, – заявив Міністр.

Голова Запорізької ОДА також наголосив на важливості роботи Конгресу  для розвитку регіону та всієї держави.

  • Він є інструментом для  ефективного вирішення нагальних проблем як великих міст, так і малих громад. Це майданчик для  постійної синергії влади всіх рівнів та постійного діалогу, де думки кожної громади будуть почуті, - прокоментував Олександр Старух.

Сьогодні члени Конгресу в межах Палати місцевих рад обговорили питання роботи в умовах запуску ринку газу та підготовки до нового опалювального сезону. Зокрема, керівники міських громад поділилися своїм досвідом успішної реалізації проєктів щодо термомодернізації, оновлення мереж водо- та теплопостачання, збереження навколишнього середовища. Також члени конгресу обговорили основні концептуальні положення реформи системи архітектурно-будівельного контролю. 

Окремо учасники торкнулися питання передачі професійно-технічних училищ у комунальну власність. Глава держави наголосив на необхідності передбачити більш гнучку систему переліку спеціальностей закладів освіти з урахуванням потреб ринку праці. 

На завершення обговорення члени конгресу зосередилися на питаннях розвитку мережі індустріальних та технологічних парків, які створять нові робочі місця на територіях, зроблять їх більш привабливими для інвесторів.

Конгрес місцевих та регіональних влад продовжить свою роботу і регулярно збиратиметься для обговорення нагальних проблем і планів розвитку регіонів. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Чергове засідання робочої групи «Прозорість і підзвітність» при Запорізькій ОВА: розглянуто звернення громадської організації

«Наш досвід – наймасштабніший в Україні», – голова Запорізької ОДА Іван Федоров про будівництво «підземних» шкіл у регіоні

Вже восени мешканці пошкодженого внаслідок ворожої ракетної атаки будинку повернуться до відремонтованих осель

«Реанімуємо шкільну освіту», – голова Запорізької ОДА Іван Федоров про співпрацю органів влади в освітній галузі

Мінветеранів удосконалило спосіб організації та надання послуг із психологічної допомоги

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 15.08.2024

Впродовж доби окупанти 397 разів били по 14 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 903-го дня війни

Об’єднали зусилля: голова Запорізької ОДА Іван Федоров розповів про результати співпраці обласної та міської влади

Розширено перелік послуг у ЦНАПах: Уряд ухвалив розпорядження

Понад 450 дітей із Запорізької області відпочили в Міжнародному дитячому оздоровчому центрі «Артек»

Гаряча лінія Запорізької ОДА: заступник голови Євген Мироненко відповів на питання громадян