Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У показниках розвитку Запорізької області є й позитивні моменти

22 грудня 2009 - 16:17

Це відзначив голова обласної державної інформації Олександр Старух під час традиційного брифінгу для журналістів  місцевих засобів масової інформації щодо актуальних питань життєдіяльності регіону.

Насамперед Олександр Старух поінформував журналістів про епідемічну ситуацію в області щодо захворюваності на грип та ГРВІ. Наразі епідемічний поріг перевищений на 19 територіях регіону. Протягом минулого тижня захворіло 30 714 людей і це переважно діти, тож карантинні заходи поки що продовжуються.

Загалом з початку епідемії,  29 жовтня, було зафіксовано 9 летальних випадків, у 4-х з них лабораторно підтверджений грип А (H1/ N1).

Основну ж увагу присутніх очільник регіону зосередив на порівняльному аналізі головних показників розвитку Запорізької області у 2000, 2004 та 2009 роках.

Зокрема, Олександр Старух повідомив, що індекс промислового виробництва за 11 місяців 2009 року (у порівняних цінах) становить  67,5% до відповідного періоду минулого року. Таке падіння обумовлене тим, що і в 2000, і в 2004 році спостерігалося суттєве зростання  у промисловому секторі  - майже на 20%.

Менше криза вплинула на обсяги реалізації промислової продукції. За цим показником Запорізька область продовжує утримувати 4 місце серед регіонів України. Якщо порівнювати  обсяги реалізації 2000 року з 2009-м  – вони збільшились майже в 4 рази, у тому числі продукції машинобудування - у 6 разів.

Відзначалося, що за останні 10 років майже вдвічі збільшився обсяг експорту товарів. Сальдо зовнішньої торгівлі залишається незмінно позитивним.

Значна робота проведена в області й по залученню прямих іноземних інвестицій. За підсумками 11 місяців поточного року ця сума складає 872,4 млн. грн., що в 4 рази більше ніж у 2000 році.

Стурбованість керівника обласної виконавчої влади викликає стан тваринництва, виробництво продукції якого починаючи з 2000 року поступово зменшується. За словами Олександра Старуха, це пояснюється відсутністю ефективної політики щодо підтримки галузі.

Незважаючи на зменшення промислового виробництва та масштабні вивільнення працівників, на початку року ситуацію на ринку праці все ж вдалося стабілізувати. Наразі  чисельність безробітних складає 27,2 тис. осіб, а це менше на 8 тис. ніж у 2004 році і на 9,4 тис. - ніж у 2000.

Окремо прокоментував посадовець ситуацію із затримкою оплати рахунків бюджетних установ органами Державного казначейства України. Наразі затримано розрахунки на загальну суму  6 млн. 47 тис. 700 грн., які мають бути спрямовані на оплату послуг зв’язку, утримання транспортних засобів, придбання паливно-мастильних матеріалів тощо. Під загрозою опиняється функціонування лікувальних та освітніх закладів. Затримують навіть кошти, призначені на придбання новорічних подарунків для дітей пільгових категорій.

- За законом – ці кошти належать громаді. Однак, через дефіцит бюджету, віртуально маючи на рахунках якісь суми,  фактично ми не можемо ними вільно розпоряджатися, - резюмував Олександр Старух.

 

Управління у справах преси та інформації

(.ppt, 371Kb)

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі