Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запоріжжі пройшло безкоштовне тестування на вірусні гепатити та ВІЛ

20 травня 2021 - 15:31

20 травня за ініціативою Благодійної організації "Мережа 100% життя. Запоріжжя" на площі Маяковського біля "Фонтану життя" відбулась благодійна акція з нагоди Европейського тижня тестування на ВІЛ та вірусні гепатити.

У спеціально встановленому наметі фахівці благодійної організації проводили безкоштовне анонімне тестування на гепатит-С та ВІЛ-інфекцію з використанням швидких тестів. До заходу долучився директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Володимир Марчук.

Посадовець зголосився пройти тест та поділився враженнями від процесу.

- Обласна державна адміністрація буде всіляко підтримувати такі ініціативи, оскільки вони спрямовані на підвищення рівня безпеки наших громадян. Я був шокований, коли дізнався, що більше половини інфікованих на вірусні гепатити і ВІЛ не підозрюють, що є носіями хвороби і продовжують заражати оточуючих. Тому своїм прикладом хочу спонукати інших громадян проходити безкоштовне тестування. Воно є абсолютно анонімним, швидким і безболісним. Тест на ВІЛ тепер взагалі оральний. А на гепатити - це звичайна процедура взяття крові з пальця, - зазначив Володимир Марчук.

Як підкреслила голова правління БО “Мережа 100 відсотків життя. Запоріжжя” Ірина Дорошенко, хоча кількість смертей від гепатитів і СНІДу зменшується, ВООЗ характеризує ситуацію з цими хворобами у світі як пандемію. Однією з причин, чому Україна залишається серед лідерів у Європі за масштабами їх поширення, є несвоєчасна діагностика та недостатня поінформованість громадян.

Гепатит С – виліковний. Якщо вчасно розпочати лікування, його ефективність складає більше 90%. Гепатит В та ВІЧ невиліковні. Однак, своєчасна діагностика і лікування дозволяє інфікованим вести повноцінне тривале життя. Вони не заражають оточуючих та мають можливість за допомогою медикаментів контролювати вірусне навантаження в крові, щоб воно не наносило непоправної шкоди здоров’ю.

- Сьогодні дуже важливо володіти інформацією про шляхи передачі ВІЛ та гепатитів, методи профілактики, регулярно тестуватися, а в разі отримання позитивного результату негайно розпочати лікування, – наголосила Ірина Дорошенко.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Чергове засідання робочої групи «Прозорість і підзвітність» при Запорізькій ОВА: розглянуто звернення громадської організації

«Наш досвід – наймасштабніший в Україні», – голова Запорізької ОДА Іван Федоров про будівництво «підземних» шкіл у регіоні

Вже восени мешканці пошкодженого внаслідок ворожої ракетної атаки будинку повернуться до відремонтованих осель

«Реанімуємо шкільну освіту», – голова Запорізької ОДА Іван Федоров про співпрацю органів влади в освітній галузі

Мінветеранів удосконалило спосіб організації та надання послуг із психологічної допомоги

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 15.08.2024

Впродовж доби окупанти 397 разів били по 14 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 903-го дня війни

Об’єднали зусилля: голова Запорізької ОДА Іван Федоров розповів про результати співпраці обласної та міської влади

Розширено перелік послуг у ЦНАПах: Уряд ухвалив розпорядження

Понад 450 дітей із Запорізької області відпочили в Міжнародному дитячому оздоровчому центрі «Артек»

Гаряча лінія Запорізької ОДА: заступник голови Євген Мироненко відповів на питання громадян