Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області триває залучення молоді до прийняття управлінських рішень

20 травня 2021 - 14:33

Сьогодні в рамках Тижня «Відкритого Уряду» в Україні» відбулося засідання круглого столу «Жодного рішення для молоді без молоді». До нього долучилися посадовці обласної та районних адміністрацій, представники молодіжних громадських організацій і територіальних громад.

У вітальному слові до учасників заходу директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Володимир Марчук зазначив, що ініціатива «Відкритий Уряд» реалізується в Україні вже десятий рік. За цей час прийнято п’ять “планів дій” і реалізовано багато ініціатив. Це і надання громадянам доступу до публічної інформації у формі відкритих даних, і розширення переліку публічних послуг, що надаються в електронному вигляді, і електронні звернення громадян і петиції, а також вагомий “антикорупційний пакет”. Останній передбачає електронне декларування для службовців, впровадження електронної системи публічних закупівель і багато іншого.

- Всі ці заходи мають лише одну мету – залучити до прийняття управлінських рішень якомога більше громадян і щоб кожен міг це робити, фактично, через свій смартфон. Сьогодні ми спілкуватимемося з молоддю, яка об’єктивно є більш включеною в практичні аспекти діджиталізації, що є частиною програми відкритого урядування. Але менше розуміється на аспектах демократизації влади і недостатньо обізнана з механізмами та інструментами участі в прийнятті рішень щодо молодіжної політики. Тому сьогодні працюватимемо саме над усуненням цих прогалин, - зазначив Володимир Марчук.

Модератор заходу, кандидат філософських наук, доцент Національного університету «Запорізька політехніка» Владислав Волобуєв повідомив, що метою круглого столу є обговорення вже наявного досвіду роботи з реалізації молодіжної політики в області і напрацювання механізмів та інструментів, які нададуть молоді більше можливостей активно долучатися до участі в процесах прийняття управлінських рішень.

- Молодь є творцем не тільки свого життя, а всього майбутнього країни. Держава має всіляко допомогами молодим людям реалізувати себе, - прокоментував Владислав Волобуєв.

Керівниця Управління молоді, фізичної культури та спорту облдержадміністрації Наталія Власова наголосила, що державою в останній рік зроблено значний ривок у розвитку молодіжної політики, зокрема, зміцнене її нормативно-правове підґрунтя.  

- Активна участь молодих людей в політичній діяльності на місцевому рівні має дуже важливе значення. Адже молодь має впливати на ті рішення, що безпосередньо стосуються її життя. Тому важливо, щоб молоді люди мали такі можливості та знали про них. Так, днями Верховна Рада ухвалила Закон «Про основні засади молодіжної політики». Цей документ покликаний удосконалити процес формування та реалізації молодіжної політики шляхом включення до нашого законодавства більшості положень Європейської Хартії про участь молоді у суспільному житті, - підкреслила Наталія Власова.

Учасники круглого столу жваво обговорювали новації в законодавстві, пропонували свої ідеї щодо реалізації молодіжної політики та розбудови мережі молодіжних центрів, а також нові інструменти залучення молодих людей до прийняття управлінських рішень в громадах. Серед пропозицій – сприяти формуванню нових молодіжних спільнот, розвивати молодіжну, спортивну, культурну інфраструктуру громад, покращувати матеріально-технічну базу Обласного центру молоді, що є осередком молодіжного життя всього регіону тощо. Ідей прозвучало багато, тому наприкінці заходу вирішили, щоб кожен з учасників надіслав свої пропозиції у письмовому вигляді до облдержадміністрації для їх узагальнення і подальшого опрацювання.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Чергове засідання робочої групи «Прозорість і підзвітність» при Запорізькій ОВА: розглянуто звернення громадської організації

«Наш досвід – наймасштабніший в Україні», – голова Запорізької ОДА Іван Федоров про будівництво «підземних» шкіл у регіоні

Вже восени мешканці пошкодженого внаслідок ворожої ракетної атаки будинку повернуться до відремонтованих осель

«Реанімуємо шкільну освіту», – голова Запорізької ОДА Іван Федоров про співпрацю органів влади в освітній галузі

Мінветеранів удосконалило спосіб організації та надання послуг із психологічної допомоги

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 15.08.2024

Впродовж доби окупанти 397 разів били по 14 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 903-го дня війни

Об’єднали зусилля: голова Запорізької ОДА Іван Федоров розповів про результати співпраці обласної та міської влади

Розширено перелік послуг у ЦНАПах: Уряд ухвалив розпорядження

Понад 450 дітей із Запорізької області відпочили в Міжнародному дитячому оздоровчому центрі «Артек»

Гаряча лінія Запорізької ОДА: заступник голови Євген Мироненко відповів на питання громадян