Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Державна допомога суб’єктам господарювання має бути спрямована на покращення життя населення

17 травня 2021 - 20:16

Сьогодні в ОДА відбулася зустріч голови Антимонопольного комітету Ольги Піщанської та голови облдержадміністрації Олександра Старуха з місцевими суб’єктами господарювання і представниками громад та асоціацій. Під час заходу учасники обговорили правила надання державної допомоги бізнесу та низку проблемних питань щодо цього.

Головна мета дводенної робочої поїздки до Запоріжжя голови Антимонопольного комітету Ольги Піщанської та групи експертів - це інформування регіонального бізнесу щодо питання отримання ними державної допомоги.

Голова Запорізької ОДА Олександр Старух зауважив, що ініціатива комітету та європейських партнерів з роз’яснення особливостей застосування Закону «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» є надзвичайно важливою та має значну економічну і соціальну значимість.

  • Попри складність законодавства з цього питання переваг від його впровадження набагато більше. Напрацьований міжнародний досвід з державної підтримки може і має бути застосований в нашій країні. Особливо важливо, щоб інформація була на місцях і місцеві суб’єкти господарювання отримали державну допомогу, а кошти громад використовувалися відповідально та ефективно, - зазначив Олександр Старух.

Голова Антимонопольного комітету України Ольга Піщанська розповіла учасникам заходу про основні шляхи інформування бізнесу про правила отримання державної допомоги.

  •  Цьогоріч ми робимо акцент на поглиблення співпраці з місцевими органами. На сьогоднішній день у нас йде повним ходом реформа децентралізації, створюються ОТГ, з’являються нові керівники, сформувалося багато викликів для економіки. Ми розуміємо, що найближчим часом виникатиме чимало питань щодо сутності державної допомоги, коли і за яких умов вона надається, як контролювати цей процес. Саме з цією метою ми сьогодні і зібралися - почути бізнес і його проблеми, - прокоментувала Ольга Піщанська.

Також керівниця  Антимонопольного комітету зазначила, що такі зустрічі необхідно продовжувати і надалі, бо підприємці часто не розуміють свої права, а тому не користуються державною допомогою в повній мірі.

  • Держава може, має право і зобов’язана розвивати країну, окремі напрямки економіки. Але це має робитися в законний спосіб і кожні такі витрати повинні бути зрозумілими як органам влади так і громадськості, - наголосила Ольга Піщанська.

На основних питаннях надання державної допомоги бізнесу в Україні зупинився також керівник групи проєкту міжнародної технічної допомоги ЄС «Підтримка Антимонопольного комітету у впровадженні правил державної допомоги» (SESAR) Штефан Сабау.

  • Україна є доволі молодою в питаннях державної допомоги, але це не означає, що не має досягнень. Прогрес є і він значний. Державна допомога має бути направлена в першу чергу на те, щоб допомагати покращувати життя громадян. Антимонопольний комітет як уповноважений орган з питань державної допомоги здійснює впровадження законодавства в цій сфері. Державна допомога може спотворювати конкуренцію, а комітет має підтримувати здорову конкуренцію на ринку. Також хочу підкреслити, що у бізнесу є також чітке право скаржитися до комітету, якщо стало відомо про факти незаконного надання державної допомоги, - зазначив Штефан Сабау.

Крім цього, учасники заходу в форматі дискусії обговорили низку важливих питань стосовно визначення окремих коштів чи матеріальних благ як державної допомоги, правил проведення конкурсів та публічних закупівель. 

Як зазначив Олександр Старух, до обласної державної адміністрації напередодні зустрічі надійшла значна кількість питань з територій та від окремих суб’єктів господарювання. Це свідчить про зацікавленість їх  співпраці та отриманні державної допомоги.

Ольга Піщанська повідомила, що в ході цієї дводенної поїздки фахівці Антимонопольного комітету проведуть тренінг для представників громад та бізнесу Запорізької області, де більш детально пояснять механізми надання державної допомоги відповідно до прийнятих законодавчих змін та розберуть кожну спірну ситуацію окремо, нададуть роз’яснення.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського щодо 904-го дня війни

Чергове засідання робочої групи «Прозорість і підзвітність» при Запорізькій ОВА: розглянуто звернення громадської організації

«Наш досвід – наймасштабніший в Україні», – голова Запорізької ОДА Іван Федоров про будівництво «підземних» шкіл у регіоні

Вже восени мешканці пошкодженого внаслідок ворожої ракетної атаки будинку повернуться до відремонтованих осель

«Реанімуємо шкільну освіту», – голова Запорізької ОДА Іван Федоров про співпрацю органів влади в освітній галузі

Мінветеранів удосконалило спосіб організації та надання послуг із психологічної допомоги

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 15.08.2024

Впродовж доби окупанти 397 разів били по 14 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 903-го дня війни

Об’єднали зусилля: голова Запорізької ОДА Іван Федоров розповів про результати співпраці обласної та міської влади

Розширено перелік послуг у ЦНАПах: Уряд ухвалив розпорядження

Понад 450 дітей із Запорізької області відпочили в Міжнародному дитячому оздоровчому центрі «Артек»