Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В обладміністрації обговорили актуальні екологічні проблеми регіону

23 квітня 2021 - 16:10

Під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації відбулась нарада з актуальних питань взаємодії Департаменту захисту довкілля облдержадміністрації з Запорізьким відділенням Південного округу Державної екологічної інспекції.

Фахівці облдержадміністрації разом з представниками Державної екологічної інспекції обговорили широке коло питань. Зокрема, мова йшла про дотримання об’єднаними територіальними громадами природоохоронного законодавства та порядок проведення його перевірок.

Щорічно у Запорізькій області утворюється майже 5,5 мільйонів тон відходів. Ця кількість продовжує зростати приблизно на 10-15 % щороку. В області налічують 109 полігонів  та сміттєзвалищ загальною площею 316,3  гектарів. Із них 6 перевантажені, а 40 не відповідають нормам екобезпеки. Паспортизованих місць видалення відходів у регіоні всього 79, рекультивації підлягає 7.

Для новостворених об’єднаних територіальних громад питання дотримання природоохоронного законодавства мають бути пріоритетними. Зокрема, у частині охорони водних ресурсів, ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ, паспортизації та впорядкування санкціонованих сміттєзвалищ та полігонів твердих побутових відходів, переоформлення діючих положень про об’єкти природно-заповідного фонду.

  • Важливим є залучення  громад  до розробки регіонального плану управління відходами, інформування та отримання даних щодо  наявності та стану сміттєзвалищ на території  громад, схем санітарної очистки, програм поводження з відходами, впровадження роздільного збирання відходів, розташування на території громад ліцензіатів поводження з відходами, - відзначив Володимир Шустов.

Також під час наради обговорено питання координації і комунікації  облдержадміністрації з Державною екологічною інспекцією. Наразі  в області  не діє міжвідомча система взаємоінформування і координації. У випадку ж надзвичайних ситуацій техногенного характеру необхідний злагоджений алгоритм дій між державними інституціями.

В результаті обговорення проблемних питань вирішено підготувати угоду про взаємодію між облдержадміністрацією та Державною екологічною інспекцією з визначенням переліку питань, порядку інформування та оперативного реагування.

Надалі планується організація спільних робочих зустрічей для напрацювання практичних  рішень з усіх проблемних питань у сфері захисту довкілля.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського щодо 904-го дня війни

Чергове засідання робочої групи «Прозорість і підзвітність» при Запорізькій ОВА: розглянуто звернення громадської організації

«Наш досвід – наймасштабніший в Україні», – голова Запорізької ОДА Іван Федоров про будівництво «підземних» шкіл у регіоні

Вже восени мешканці пошкодженого внаслідок ворожої ракетної атаки будинку повернуться до відремонтованих осель

«Реанімуємо шкільну освіту», – голова Запорізької ОДА Іван Федоров про співпрацю органів влади в освітній галузі

Мінветеранів удосконалило спосіб організації та надання послуг із психологічної допомоги

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 15.08.2024

Впродовж доби окупанти 397 разів били по 14 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 903-го дня війни

Об’єднали зусилля: голова Запорізької ОДА Іван Федоров розповів про результати співпраці обласної та міської влади

Розширено перелік послуг у ЦНАПах: Уряд ухвалив розпорядження

Понад 450 дітей із Запорізької області відпочили в Міжнародному дитячому оздоровчому центрі «Артек»