Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі громади повинні передбачити видатки на компенсацію пільгових перевезень

31 березня 2021 - 12:20

Під керівництвом директора Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Марини Барановської відбулась нарада з питань компенсації витрат автопідприємствам за надані послуги з пільгового перевезення пасажирів.

Всього у Запорізькій області налічується понад 435 тисяч осіб, які мають право на пільговий проїзд. Згідно з розрахунками Всеукраїнської асоціації автомобільних перевізників, для покриття витрат автоперевізників Запорізької області на пільгові перевезення необхідно 134 млн грн на рік. 

У 2020 році до облдержадміністрації надійшло близько 50 скарг від населення на відмову в пільговому проїзді. Найчастіше скарги стосувалися приміських маршрутів у Запорізькому районі.

Також до облдержадміністрації надходять звернення від автоперевізників щодо відмов органів місцевого самоврядування здійснювати компенсацію витрат на пільгові перевезення з місцевих бюджетів, зокрема, Запорізького району. 

- Неприйнятним є той факт, що на цей час з місцевих бюджетів витрати автоперевізників компенсуються на рівні не більше 10% від фактичної потреби. З метою забезпечення належного транспортного обслуговування населення місцевим радам необхідно передбачити в бюджетах територіальних громад видатки на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян в обсязі фактичної потреби для здійснення перевізникам відповідних виплат. Також територіальні громади мають затвердити порядок надання та використання коштів на пільговий проїзд, - відзначила Марина Барановська.

Через те, що автоперевізникам та громадам важко передбачити точну кількість пільгових перевезень, розглядається можливість запровадження електронного квитка.

На сьогодні у містах Запоріжжя, Токмак, Енергодар, Мелітополь вже прийняті програми компенсації пільгового проїзду. Ще 9 громад започаткують  такі програми на своїх територіях найближчим часом.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Нагорода за розвиток бізнесу: подовжено прийом заявок на національну премію Ukrainian Enterprise Promotion Awards 2024

Безоплатний онлайн-тест для ветеранів: перевірити своє психічне здоров’я та отримати рекомендації можна в декілька кліків

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 16.08.2024

Впродовж доби окупанти 362 рази били по 13 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського щодо 904-го дня війни

Чергове засідання робочої групи «Прозорість і підзвітність» при Запорізькій ОВА: розглянуто звернення громадської організації

«Наш досвід – наймасштабніший в Україні», – голова Запорізької ОДА Іван Федоров про будівництво «підземних» шкіл у регіоні

Вже восени мешканці пошкодженого внаслідок ворожої ракетної атаки будинку повернуться до відремонтованих осель

«Реанімуємо шкільну освіту», – голова Запорізької ОДА Іван Федоров про співпрацю органів влади в освітній галузі

Мінветеранів удосконалило спосіб організації та надання послуг із психологічної допомоги

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 15.08.2024

Впродовж доби окупанти 397 разів били по 14 населених пунктах Запорізької області