Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна надзвичайна протиепідемічна комісія затвердила заходи щодо профілактики захворювань на грип та гострі респіраторні захворювання

2 листопада 2009 - 17:13

Запорізька обласна державна адміністрація
Надзвичайна протиепідемічна комісія

  РІШЕННЯ

 

30.10.200 9 р. № 6
м. Запоріжжя


Про заходи щодо профілактики
захворювань на грип та гострі
респіраторні захворювання

 

В Україні значно погіршилась епідемічна ситуація по захворюваності на грип та гострі респіраторні захворювання. В Тернопільській, Івано-Франківській, Чернівецькій, Закарпатській, Львівській областях зареєстровано понад 40 тисяч випадків на гострі респіраторні захворювання. Понад 30 чоловік померли від вірусної пневмонії. Етіологічним збудником у 11 померлих з' явився вірус грипу типу А( H 1 N 1). Епідемічна ситуація з кожним днем ускладнюється розповсюдженням грипу та гострих респіраторних захворювань на інші території України. Не виключена можливість епідемічного ускладнення і в Запорізькій області.

В області з вересня 2009 років відмічається ріст захворюваності на грип та гострі респіраторні захворювання, який відповідає сезонному рівню. В інших регіонах області ситація аналогічна. Перевищення порогового рівня захворюваності не зареєстровано.

Кампанія вакцинації протягом поточного сезону проводиться незадовільно.

Станом на 30.10.2009 вакциновано 1291 особа, в т.ч. за кошти підприємств - 1016, за рахунок місцевих бюджетів – 219 осіб (діти шкіл-інтернатів), за власні кошти - 56 осіб.

В області постійно проводиться моніторинг по вивченню циркуляції вірусів грипу. По результатам проведеного моніторингу встановлено, що відсоток незахищених до грипу А(Брісбен) H1N1 становить 62%, до грипу А (Брісбен) H3N2 – 72%, до грипу В – 9%.

Враховуючи вищевикладене обласна протиепідемічна комісія

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Головам міськвиконкомів та головам районних держадміністрацій рекомендувати:

1.1. Ввести в дію план заходів щодо профілактики захворювань на грип та гострі респіраторні вірусні захворювання на 2009-2010р.р., затвердженим рішенням НПК від 22.06.2009р. №3 «Про затвердження плану роботу обласного та місцевих органів виконавчої влади щодо проведення профілактичних заходів із запобігання захворюванню на грип А (H1N1)-Каліфорнія 04/2009 серед населення і виникненню його пандемії»

Термін – з 01.11.2009.

1.2. Вжити заходи, передбачені другим рівнем небезпеки цього плану.

Термін – з 01.11.2009р.

1.3. Провести розрахунки в потребі регіонів в лікарських засобах, обладнанні, витратних матеріалах, які необхідні для забезпечення повного комплексу заходів для надання медичної допомоги хворим на грип та гострі респіраторні захворювання (з заченням вартості).

Термін – до 10.11.2009

1.4. Ввести карантинні та обмежувальні заходи починаючи з 02.11.09 до особого розпорядження в шкільно-дошкільних закладах, середніх спеціальних та вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації.

Термін – з 02.11.2009

 

2. Рекомендувати начальнику обласного управління охорони здоров'я облдержадміністрації (Мотовиця Н.Я.), головному державному санітарному лікарю області (Севальнєв А.І.) розробити розрахунки потреби в лікарських засобах, обладнанні, витратних матеріалах, які необхідні для забезпечення повного комплексу заходів для надання медичної допомоги хворим на грип та гострі респіраторні захворювання (з заченням вартості).

Термін – до 05.11.2009р.

3. Просити голову обласної ради (Нефьодов О.О.), голову облдержадміністрації (Старух О.В.) виділити кошти з резервного фонду області для закупівлі лікарських засобів, обладнання, витратних матеріалів, які необхідні для забезпечення повного комплексу заходів для надання медичної допомоги хворим на грип та гострі респіраторні захворювання.

4. Просити начальника головного фінансового управління облдержадміністрації (Медвідь С.М.) передбачити порядок передачі обладнання, імунобіологічних препаратів, дезінфекційних засобів до санепідзакладів області в разі необхідності проведення протиепідемічних заходів у вогнищах грипу та гострих респіраторних захворювань.

Термін – при ускладненні епідситуації

 

5. Про хід виконання даного рішення доповідати до першого числа наступного місяця по перше квітня 2010 року мені особисто.

6. Контроль за виконанням рішення покласти на заступників голови облНПК, начальника управління охорони здоров'я облдержадміністрації Мотовицю Н.Я. та головного державного санітарного лікаря області Севальнєва А.І.

 

Голова обласної надзвичайної
протиепідемічної комісії,
заступник голови
облдержадміністрації




М.О. Фролов

 

Секретар
В.М. Таранцов

 

 

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі