Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запобігти епідемії, щоб потім з нею не боротися

2 листопада 2009 - 16:44

З метою оперативного інформування громадськості щодо ситуації, що склалася із захворюваністю на грип та ГРВІ, брифінг для засобів масової інформації провели голова обласної державної адміністрації Олександр Старух, його заступник Микола Фролов, начальник управління охорони здоров'я ОДА Наталія Мотовиця, головний державний санітарний лікар у Запорізькій області Анатолій Севальнєв.

- За даними медиків ситуація із захворюванням на грип та ГРВІ стабільна і контрольована. Ажіотаж хіба що створюють самі громадяни, скупивши в аптеках все, що може, на їх погляд, убезпечити від хвороби, - зазначив голова ОДА О. Старух.

Посадовець звернувся до представників ЗМІ з проханням не нагнітати обстановку, а доносити до людей правдиву інформацію.

Ще наприкінці минулого тижня у регіоні згідно розпорядження голови ОДА утворено обласний протиепідемічний штаб, що розроблятиме заходи для запобігання поширенню епідемії грипу на території області. Відповідні групи сформовані і по всіх районах та містах обласного значення. Від сьогодні обласний штаб засідатиме щовечора. Також вводиться практика щоденного спілкування у селекторному режимі з керівниками районів та міст щодо епідемічної ситуації на територіях.

Серед багатьох напрямків роботи наразі одним з головних, на думку посадовців, є забезпечення людей засобами індивідуального захисту – марлевими пов'язками. Обласна виконавча влада вже досягла домовленостей щодо виготовлення цих масок безпосередньо на території області. Шитимуть пов'язки із марлі, виділеної з резервного запасу, Запорізьке швейне об'єднання «Селена» та Мелітопольська швейна фабрика.

Як зазначив Олександр Старух, у першу чергу пов'язками безкоштовно забезпечуватимуться працівники охорони здоров'я та сфери обслуговування, зокрема – торгівлі. Очільник регіону також закликав усіх запоріжців подбати про власне здоров'я та мінімізувати ризик зараження шляхом носіння марлевої пов'язки.

- Краще запобігти поширенню епідемії, ніж потім з нею боротися, - підкреслив Олександр Старух.

Інший не менш важливий напрямок роботи влади – роз'єднання, тобто мінімізація контактів. На виконання відповідної постанови Кабміну в області вже припинили роботу навчально-виховні заклади всіх рівнів. Розпорядженням голови ОДА також заборонено проведення масових заходів.

Активно готуються до можливої атаки грипу запорізькі медики. На сьогодні в лікарнях області підготовлено додаткові 23 тисячі ліжок, створено запас медикаментів. Противірусними препаратами, за словами Миколи Фролова, будуть забезпечені всі, хто за висновками лікарів цього потребуватиме.

Як повідомив головний державний санітарний лікар Анатолій Севальнєв, ситуація в області характеризується як стабільна та контрольована. Протягом минулого тижня навіть зменшилась кількість хворих. Діагноз грипу - при цьому йдеться про його звичайну сезонну форму - нині поставлено лише семи особам, а на ГРВІ захворіло 298 осіб, з них госпіталізовано 21.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі