Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Розуміти перспективу, працювати на майбутнє

21 жовтня 2009 - 10:33

У Приморську відбувся черговий семінар-навчання для сільських та селищних голів Запорізької області, організований обласною державною адміністрацією. У його роботі взяли участь голова облдержадміністрації Олександр Старух, його заступник Олександр Сін, керівники управлінь та структурних підрозділів ОДА.

Цього разу можливість поспілкуватися з керівництвом та фахівцями обласної виконавчої влади з актуальних питань життєдіяльності та розвитку територій мали сільські та селищні голови Приморського, Бердянського, Куйбишевського та Розівського районів.

Як зазначив у вступному слові Олександр Старух, головна мета подібних зустрічей – не лише надати фахові консультації з тих чи інших проблем, але й допомогти лідерам громад виробити концептуально новий підхід до розв ' язання цих проблем. Адже в умовах кризи та скорочення бюджетного фінансування відповідальність за добробут громад все більше лягає на них самих. Тож адекватною відповіддю на виклики сьогодення має стати стратегічне планування та розуміння перспектив розвитку.

- На наступний рік кожен з вас має обрати якесь пріоритетне завдання, що потребує вирішення, по кожному з напрямків – в освіті, медицині, благоустрою території - та сконцентрувати ресурси задля його вирішення, - звернувся керівник області до учасників семінару.

Приміром, наступного року, за словами Олександра Старуха, регіон має реальну можливість повністю «закрити» тему непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР). При цьому йдеться не лише про утилізацію власне отруйних речовин, але й очистку складських приміщень та земель під складами. Згідно розрахунків фахівців, на ці цілі необхідно близько 22 млн. грн. При цьому прогнозований обсяг обласного екологічного фонду наступного року складатиме близько 36 млн. грн.

- Це питання цілком реально вирішити за умови, що у нас з вами – і обласної влади, і районної, і місцевих громад – буде спільна позиція, - наголосив керівник регіону.

Проте цей шлях дозволяє вирішити лише окремі проблеми у житті регіону та країни. Для того ж, щоб змінити ситуацію в цілому, на думку Олександра Старуха, необхідні системні зміни в усіх галузях державного життя – реформи податкової, бюджетної, пенсійної системи, галузей охорони здоров'я та освіти, місцевого самоврядування та державної влади загалом.

- Без системних реформ, кого б ми не обирали, що б не обіцяли, ми займатимемося самообманом, - зауважив очільник області.

Підґрунтя для таких масштабних комплексних змін має закласти оновлена Конституція України, проект якої вніс на розгляд Президент України Віктор Ющенко. Одним з важливих аспектів цього документу, на переконання Олександра Старуха, є надання громадянам реальних важелів впливу на життя держави, можливості участі в управлінні державними процесами. Тож голова обласної виконавчої влади закликав учасників семінару активно долучитися до процесу широкого обговорення проекту Конституції України.

- Доля будь-якої влади визначається громадянами, - наголосив посадовець.

У програмі семінару, що сформована за побажаннями самих сільських та селищних голів, розглядалися питання бюджетних процесів, земельних відносин, введення в експлуатацію та передачі на баланс завершених будівництвом об'єктів, вулиць та доріг населених пунктів, розвитку природно-заповідного фонду, системи охорони здоров'я, шкільної та дошкільної освіти.

Наступний семінар-нарада відбудеться 23 жовтня у Мелітополі.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі