Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Відсутність системних реформ гальмує розвиток вітчизняної медицини

19 жовтня 2009 - 16:13

Голова обласної державної адміністрації Олександр Старух відвідав з робочою поїздкою Запорізьку обласну клінічну лікарню, ознайомився з роботою деяких її відділень та зустрівся з колективом лікувальної установи.

Відкриваючи зустріч, Олександр Старух насамперед подякував лікарям та керівництву обласної лікарні, які навіть у нелегкий час економічної кризи, в умовах тотального скорочення бюджетного фінансування галузі сумлінно працюють та відшукують можливості для розвитку.

- Ми вдячні за те, що у лікарні ведуться роботи, що лікарня розвивається – з огляду на нинішню ситуацію, розвивається динамічно, - звернувся керівник області до медиків. – Ми розуміємо, з якими проблемами вам доводиться стикатися, і будемо робити все, що можемо, щоб вас підтримати.

Відзначивши певну позитивну динаміку в питанні фінансування регіональної медицини, Олександр Старух водночас зауважив, що цьогорічні показники з огляду на інфляційні процеси є вочевидь недостатніми.

Занепокоєння голови обласної виконавчої влади викликає й перспектива увійти у новий календарний рік без ухваленого державного бюджету, що негативно вплине, передусім, саме на бюджетні галузі і охорону здоров'я зокрема. Розв'язати ті проблеми, що накопичилися у вітчизняній медицині, як зазначив посадовець, можливо лише за умови здійснення докорінних реформ у всіх галузях державного життя.

- Вся система управління – у тому числі і в медицині – вимагає змін. Адже про яку безоплатну медицину може йтися, якщо лише одна операція на серці вартує близько 16 тис. грн. Зрозуміло, що за існуючої системи такі кошти жоден бюджет не здатен закумулювати, - зазначив посадовець.

До того ж, власне існуюча модель формування бюджету, за якої понад 60% усіх ресурсів розподіляється через центр, є малоефективною і гальмує процес розв'язання проблем територій.

На думку Олександра Старуха, підґрунтям для реалізації необхідних реформ має стати ухвалення змін до Основного Закону України – Конституції, які б чітко розмежували сфери відповідальності усіх гілок влади та вибудували життєздатну модель управління державою.

- Від тих проблем, що сьогодні накопичилися у державі, ніхто не сховається, і ніхто за нас ці проблеми не вирішить, - наголосив очільник регіону.

Олександр Старух також відповів на запитання лікарів та медичного персоналу обласної лікарні.

 

Довідково:

Запорізька обласна клінічна лікарня як комунальний заклад є провідною лікувальною установою у регіоні, що надає висококваліфіковану стаціонарну та консультативну допомогу населенню міста Запоріжжя та області. Щорічно лікується понад 20 тис. пацієнтів, виконується понад 7 тис. оперативних втручань.

На фінансування потреб лікарні для надання медичної допомоги заплановано у 2009 році 73099,26 тис. грн. (2008 р. – 71079 тис. грн.). Видатки на медикаменти збільшено у порівнянні з 2008 роком з 13896,3 тис. грн. до 190-86 тис. грн., на харчування – з 20009,7 тис. грн. до 2213,8 тис. грн.



Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі