Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Облдержадміністрація розпочала семінари-навчання для представників місцевого самоврядування

16 жовтня 2009 - 15:38

Голова облдержадміністрації Олександр Старух, перший заступник голови ОДА Олександр Бережний та заступник голови ОДА Олександр Сін взяли участь в обласному семінарі-нараді з сільськими та селищними головами Запорізького, Вільнянського та Новомиколаївського районів.

Минулого року облдержадміністрація вже проводили подібні навчання для представників місцевого самоврядування. Як зазначив у вступному слові Олександр Старух, цей рік, що проходить «під знаком кризи», приніс нові проблеми, окреслив нові завдання, висунув нові вимоги до влади.

- Сьогодні органам місцевого самоврядування належить провідна роль у підвищенні активності громад, вирішенні питань життя територій, - звернувся керівник регіону до учасників семінару. – Тож маєте не лише вчитися використовувати всі законні важелі в управлінні територією, а й планувати стратегії розвитку громад.

Окремо зупинився Олександр Старух на соціально-економічній ситуації в регіоні та країні в цілому, яку, за словами посадовця, важко назвати стабільною. При цьому причини нинішньої кризи в Україні значно глибші, ніж здається на перший погляд.

- Головна проблема нашої держави полягає в тому, що від самого проголошення незалежності не здійснено жодної системної реформи, крім, хіба що, введення національної грошової одиниці, - пояснив причини нинішніх негараздів у країні голова облдержадміністрації.

Змінити цю ситуацію, впорядкувавши структуру влади та створивши підґрунтя для докорінних реформ, покликаний проект Конституції, внесений на розгляд Президентом України Віктором Ющенком. Нині по всій країні – і в Запорізькій області зокрема – триває широке обговорення цього документу. Розглянули пропозиції Президента і учасники семінару.

– Ми деякий час жили за рахунок накопиченого у попередні роки потенціалу, та жити на старій базі вічно неможливо. Сьогодні треба не гроші людям обіцяти, яких, до речі, в бюджеті реально немає, а здійснювати системні реформи, – підкреслив Олександр Старух.

Зокрема, термінового вирішення потребують земельні питання. З року в рік відкладається запровадження ринку землі в Україні. При цьому процвітає «сірий» земельний ринок – протягом останніх 10 років загадково «зникли» з кадастру 6 млн. га земель сільськогосподарського призначення. Крім того, податок на землю міг би стати реальним джерелом прибутку та розвитку для сільських громад.

До речі, земельні відносини є одним із ключових пунктів семінару-навчання. На прохання сільських та селищних голів до порядку денного зустрічі внесено й низку інших питань, зокрема, щодо ремонту та утримання вулиць і доріг населених пунктів, розвитку природно-заповідного фонду, введення в експлуатацію та передачі на баланс завершених об'єктів будівництва, поводження з непридатними до використання хімічними засобами захисту рослин.

Олександр Старух також звернув увагу учасників зустрічі на близький старт виборчої кампанії, адже на органи місцевого самоврядування покладена відповідальність за облаштування виборчих дільниць, їх технічне оснащення, організацію місць для агітації тощо.

Наступний семінар-навчання запланований на 20 жовтня для сільських та селищних голів Приморського, Приазовського та Бердянського районів.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі