Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці вшанували пам'ять ліквідаторів аварії на ЧАЕС

14 грудня 2020 - 13:30

Сьогодні, 14 грудня, заступник голови облдержадміністрації Віталій Тишечко та керівниця апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко взяли участь в урочистій церемонії покладання квітів до пам'ятного знаку героям Чорнобиля. У заході також взяли участь керівники області та міста, представники громадських організацій, учасники-ліквідатори аварії, небайдужі запоріжці.

Чорнобильська катастрофа торкнулася долі мільйонів людей. Цього року виповнюється 34-та річниця цієї сумної дати.

За даними Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, внаслідок аварії понад 3,5 мільйони громадян віднесені до постраждалих від Чорнобильської катастрофи. Це учасники ліквідації наслідків аварії у 1986-1990 роках, громадяни, які були евакуйовані, відселені або самостійно переселились із радіоактивно забруднених зон.

На теперішній час на території Запорізької області проживають більше ніж 7 тисяч осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Кожна категорія постраждалих громадян користується окремими пільгами та компенсаціями, встановленими Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». 

- Вже 34 роки віддаляє нас від страшної трагедії. Ми завжди повинні пам’ятати цей великий подвиг, який ліквідатори Чорнобильської аварії вчинили для всього людства!  Багато хто з цих героїв віддав своє життя, інші – власне здоров’я. Українці навіки залишаться в неоплатному боргу перед ліквідаторами аварії на ЧАЕС.  Ці люди ціною власного здоров'я та життя врятували світ. Та головне – ми маємо зробити все, щоб така страшна трагедія більше не трапилась знову та не залишати ліквідаторів сам на сам зі своїми проблемами, а максимально допомагати цим людям, - зазначив голова облдержадміністрації Віталій Тишечко.

Під час меморіального заходу присутні вшанували хвилиною мовчання загиблих запоріжців, які віддали життя в ім'я порятунку України від ядерної катастрофи та поклали квіти до пам'ятного знаку героям Чорнобиля.

Одним з перших до Чорнобиля потрапив Павло Білан, який на сьогодні очолює громадське об’єднання «Чорнобильці Запоріжжя». Павло Білан влітку 1986 року керував опергрупою, яка супроводжувала до зруйнованого енергоблоку семитисячну армію військових будівничих.

  • Я 32 доби пробув на ліквідації в Чорнобилі влітку 1986 року. Я очолював експериментальну групу з 7 тисяч військових. Ми займалися будівництвом саркофага. Майже нікого з тих хлопців, які були там зі мною, вже немає в живих, - розповідає Павло Білан.

За його словами, саркофаг було побудовано за рекордні терміни - 206 днів. Цей саркофаг стоїть і по сьогоднішній день. 

Микола Ашеулов потрапив до Чорнобильської зони у 1986 році та пробув там близько пів року. Весь час працював на станції.

  • Я був призваний через воєнкомат. Працював у зоні близько пів року. Тоді ще ніхто не знав о наслідках катастрофи. Я, як і всі інші, виконував свій обов'язок. Ми тоді не зважали ні на що, працювали у важких умовах, проте, ніхто не скаржився, просто робили свою роботу, - розповідає Микола Ашеулов.

Як розповів Павло Сомик, він у 1987 році потрапив до Чорнобильської зони, коли йому було 43 роки. У Запоріжжі залишилась дружина та дві дочки, які дуже переживали за свого батька. Павло Сомик пробув у Прип'яті 132 доби. Він разом з іншими працював на третьому та четвертому енергоблоках, а також приймав участь у дезактивації міста, обробляв техніку та автомобілі. Каже, що тоді мало хто переймався наслідками катастрофи для власного здоров'я. Тоді просто виконували роботу.

 

Довідково.

26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції сталось два вибухи, у результаті яких було зруйновано четвертий енергоблок. Тоді в атмосферу вивільнилась велика кількість радіоактивних часток.

Досі, на думку багатьох дослідників, ця катастрофа є найбільшою за всю історію ядерної енергетики, у першу чергу,   за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей. Внаслідок аварії постраждали близько п’яти мільйонів громадян, радіоактивно забрудненими стали майже п’ять тисяч населених пунктів, у тому числі 2,2 мільйони осіб та понад дві тисяч населених пунктів в Україні.

На честь пам'яті про чорнобильську трагедію у Запоріжжі у 2018 році відкрито пам’ятник Героям Чорнобиля, що став символічним місцем зустрічі для тих людей, кого не оминула ця трагедія.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 906-го дня війни

Субсидії: хто та як може оформити?

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 17.08.2024

«Школу ніщо не замінить»: в спеціальній школі-інтернаті № 2 готуються до навчання у змішаному форматі

Впродовж доби окупанти 401 раз били по 15 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 905-го дня війни

Запорізька школа-інтернат «Козацький ліцей»: навчатися офлайн зможуть одночасно 175 учнів

Громади Запорізької області переймають досвід Дніпропетровщини в наданні адміністративних послуг

Грошові сертифікати за інтелектуальні здібності: у Запорізькій області відзначили випускників, що отримали найвищі бали на НМТ

Нагорода за розвиток бізнесу: подовжено прийом заявок на національну премію Ukrainian Enterprise Promotion Awards 2024

Безоплатний онлайн-тест для ветеранів: перевірити своє психічне здоров’я та отримати рекомендації можна в декілька кліків

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 16.08.2024