Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В Запорізькому обласному краєзнавчому музеї у форматі форуму обговорили ідеї та просвітницьку діяльність митрополита Андрія Шептицького

30 листопада 2020 - 11:15

26 листопада у Запорізькому обласному краєзнавчому музеї відбувся форум «Екуменічні ініціативи задля розбудови «Рідної Хати»: від Шептицького до сучасності», організаторами якого є Українська Греко-Католицька Церква та Благодійний фонд «Карітас-Запоріжжя». Захід відвідав директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко. Також до форуму приєдналися представники релігійних організацій, науковці, громадські діячі.

Головна мета форуму – спробувати віднайти нові точки порозуміння, злагоди та взаємного зближення, обмінятися досвідом та відшукати шляхи для діалогу у суспільстві. Фундаментом для обговорення стали, насамперед, думки митрополита Андрія Шептицького, у яких порушено питання консолідації українського суспільства, об’єднання українських церков та питання відстоювання ідеї міжконфесійного діалогу та єдності.

Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної державної адміністрації Владислав Мороко зазначив, що проведення цього форуму є знаковою подією для Запоріжжя, бо саме тут завдяки керівникам релігійних громад, які знаходять сили та наснагу працювати разом, діє Рада релігійних організацій при голові облдержадміністрації та Духовна рада християнських церков (неформальне об’єднання представників релігійних організацій м. Запоріжжя), щонеділі проходить молитовний майдан на головній площі обласного центру. І для багатьох запоріжців поки що є відкриттям знайомство із державною, економічною та просвітницькою діяльністю митрополита Шептицького.

Екзарх Донецький Степан Меньок (УГКЦ), настоятель римо-католицької парафії Запоріжжя отець Олександр Пухальський, отець Кирило Кальницький (ПЦУ), пастор Андрій Ярмохін  (церква «Сіон») закликали працювати для справи єдності.

Професор кафедри історії України Запорізького національного університету Олександр Ігнатуша розповів про осмислення постаті та ідей митрополита Андрія Шептицького.

З доповідями виступили також віцеректор Українського Католицького Університету у Львові професор Мирослав Маринович та доктор соціальної економіки, засновник Академії Етики та Економіки Зіновій Свереда. Доктор історичних наук Георгій Шаповалов розповів про погляди митрополита Андрія Шептицького на християнський патріотизм.

Під час роботи форуму його учасники обговорили багато різних питань та відшукали точки порозуміння, злагоди та взаємного зближення, дійшли згоди, що соціальна згуртованість – той «цемент», що єднає суспільство.

Зустріч дозволила обмінятися досвідом та запланувати проведення діалогу в майбутньому.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 906-го дня війни

Субсидії: хто та як може оформити?

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 17.08.2024

«Школу ніщо не замінить»: в спеціальній школі-інтернаті № 2 готуються до навчання у змішаному форматі

Впродовж доби окупанти 401 раз били по 15 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 905-го дня війни

Запорізька школа-інтернат «Козацький ліцей»: навчатися офлайн зможуть одночасно 175 учнів

Громади Запорізької області переймають досвід Дніпропетровщини в наданні адміністративних послуг

Грошові сертифікати за інтелектуальні здібності: у Запорізькій області відзначили випускників, що отримали найвищі бали на НМТ

Нагорода за розвиток бізнесу: подовжено прийом заявок на національну премію Ukrainian Enterprise Promotion Awards 2024

Безоплатний онлайн-тест для ветеранів: перевірити своє психічне здоров’я та отримати рекомендації можна в декілька кліків

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 16.08.2024