Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У кожній запорізькій громаді має бути створена Служба у справах дітей

12 листопада 2020 - 16:20

Під керівництвом заступниці голови облдержадміністрації Олени Теряєвої відбулась нарада  з питань   формування та реалізації  державної політики у сфері захисту прав дітей  у Запорізькій області. У заході взяли участь керівниця апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко, начальниця Служби у справах дітей облдержадміністрації Антоніна Матвєєва, голови об’єднаних територіальних громад, керівники районних державних адміністрацій.

Як зазначила Олена Теряєва, правовий та соціальний захист дітей є однією із складових державної політики, яку на місцевому рівні реалізують органи місцевої виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, у тому числі, виконавчі комітети міських, сільських, селищних рад об’єднаних територіальних громад.

Наразі із 160 патронатних сімей, які функціонують в Україні, у Запорізькій області лише 2: у Комиш-Зорянській громаді та у Михайлівській райдержадміністрації.

На сьогодні в Україні служби у справах дітей створено лише у 35% об’єднаних територіальних громад, і Запорізька область не є виключенням.

- Загалом в Запорізькій області з 67 об’єднаних територіальних громад служби у справах дітей створено лише в 28 громадах (5 – це міста обласного значення, в яких служби у справах дітей  працюють з 1995 року). Зважаючи на актуальність питання захисту прав дітей, а саме маленьких громадян ваших територіальних громад, я не маю наміру миритись з таким станом справ, тому  мною ініційовано проведення сьогоднішньої наради з надання вам консультацій, методичної допомоги та конкретного протоколу доручень. Шановні голови, колеги! Сподіваюсь на плідну співпрацю та вирішення проблемних питань галузі задля забезпечення прав кожної дитини, яка потребує допомоги, - наголосила Олена Теряєва.

Як зазначила Антоніна Матвєєва, наразі у Запорізькій області на первинному обліку служб у справах дітей обліковується 3741 дитина з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в сімейних формах виховання  –  3417 дітей. За підсумками першого півріччя відсоток влаштування дітей під опіку громадян, в прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу у Запорізькій області склав 89,9%, що є 16 місцем в Україні. Загальноукраїнський показник складає 91,3%.

Як відзначила Зінаїда Бойко, першим кроком новостворених громад повинен стати облік дитячого населення від 0 до 18, які зареєстровані або проживають на території громади. Захист прав всіх дітей належить до власних повноважень громади. При цьому райдержадміністрації продовжують реорганізацію та виконують свої повноваження.

- Необхідно, щоб у кожній громаді була створена дієва служба у справах дітей. Громади кожного разу доводили свою спроможність та наразі вони мають у будь-якому разі створити цей державний орган. Приблизно п’ята частина населення у громаді – це діти, з них близько 2% потребують особливої уваги, соціальної опіки чи піклування. На сьогодні одні повноваження виконують громади, інші – райдержадміністрації. Адміністрації повинні поділитися своїм досвідом з громадами. Громади знають, що у нас тісна співпраця між собою. Я закликаю використовувати досвід кожної території та об’єднати зусилля у питанні соціального захисту дітей, - відзначила Зінаїда Бойко.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 18.08.2024

Впродовж доби окупанти 371 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 906-го дня війни

Субсидії: хто та як може оформити?

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 17.08.2024

«Школу ніщо не замінить»: в спеціальній школі-інтернаті № 2 готуються до навчання у змішаному форматі

Впродовж доби окупанти 401 раз били по 15 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 905-го дня війни

Запорізька школа-інтернат «Козацький ліцей»: навчатися офлайн зможуть одночасно 175 учнів

Громади Запорізької області переймають досвід Дніпропетровщини в наданні адміністративних послуг

Грошові сертифікати за інтелектуальні здібності: у Запорізькій області відзначили випускників, що отримали найвищі бали на НМТ

Нагорода за розвиток бізнесу: подовжено прийом заявок на національну премію Ukrainian Enterprise Promotion Awards 2024