Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Альтернативні види палива – шлях до енергетичної незалежності області і країни»

23 липня 2009 - 13:14

Таку назву має Міжнародна науково-практична конференція, яка організована обласною державною адміністрацією та обласною радою за сприяння Державного комітету України з державного матеріального резерву, міністерства охорони навколишнього природного середовища України, інституту газу НАНУ, центру муніципального менеджменту «Україна-Хабітат» ООН.

Вітаючи учасників зібрання, голова обласної державної адміністрації Олександр Старух зазначив, що використання відновлюваних джерел енергії, збільшення виробництва та споживання біопалива є одним із шляхів розв'язання енергетичних проблем, як держави в цілому, так і кожного регіону, зокрема.

- Бажаю, щоб навіть найменша ваша ідея втілилась у великий проект зі значним економічним ефектом, - зазначив очільник області.

Урядовці, представники бізнес-структур, науковці у своїх доповідях презентували сучасний підхід, світовий досвід і відповідні технології для виробництва енергії та пального з відновлюваної сировини – побутових, деяких промислових відходів, відходів сільського господарства тощо.

Учасники конференції обговорили питання проектування та будівництва в Україні підприємств з екологічно чистої переробки відходів і дійшли спільної думки, що для реалізації потенціалу виробництва біопалива в Україні необхідно: удосконалити державну політику в області енергозбереження та використання поновлюваних джерел енергії, сформувати законодавчу та нормативну базу, здійснювати постійний обмін знаннями та досвідом між українськими і зарубіжними учасниками енергозберігаючих альтернативних проектів.

За підсумками роботи міжнародної науково-практичної конференції підписано меморандум, який має стати першим кроком до створення юридично оформлених стосунків між Запорізькою облдержадміністрацією, облрадою та НДІ «Ресурс» Держкомрезерву України щодо співпраці у створенні на базі нашого регіону виробництв альтернативних видів палива, з переробки побутового сміття і відходів промисловості.

- Запорізький край має зробити впевнений крок на шляху до розвитку нетрадиційних та відновлюваних джерел енергії . Цей величезний потенціал нині використовується лише на 0,83%., - наголосив перший заступник голови ОДА Олександр Бережний, який в обласному органі виконавчої влади опікується цими проблемами.

 

Управління у справах преси та інформації

 

Для довідки:

Потенціал середньорічного виробництва біомаси, яка може біти направлена для виробництва біопалива в Запорізькій області:

  • ріпак – 47,0 тис. тонн;
  • гній тварин і птахів – 112,0 тис. тонн;
  • солома зернових культур – 350,0 тис. тонн;
  • лушпиння олійних культур – 180,0 тис. тонн.

Беручи до уваги географічні відмінності розташування Запорізької області, а також розвинутий агропромисловий комплекс регіону, на сьогодні вже активно ведеться робота щодо використання у якості альтернативного джерела енергії відходів сільськогосподарського виробництва, а саме соломи.

За попередніми підрахунками, теплотворність спалювання двох тонн соломи еквівалентна спалюванню однієї тисячі кубометрів природного газу.

Так, в області вже встановлено соломоспалюючі теплогенератори у:

  • Приазовському районі - RAU-600 потужністю 600 кВт.
    (витрачено 1153,0 тис. грн., з них державний бюджет - 890,0 тис. грн., місцевий бюджет - 263,0 тис. грн.). На цей час підключено три об'єкти: будинок культури, будівля школи, дитячий садок с. Чкалово;
  • Гуляйпільському районі - RAU 2-331 загальною вартістю 496,3 тис. грн. (держ. бюджет - 273,4 тис. грн., місцевий – 222,9 тис. грн.). За січень та лютий поточного року заощаджено 60,0 тис. грн.

Розроблена відповідна проектна документація у:

  • Приазовському районі (встановлення соломоспалюючого теплогенератору у селі Ботієво, з підключенням до нього теплових мереж школи, дитячого садка та будинку культури селища);
  • Куйбишевському районі (встановлення соломоспалюючого теплогенератору у центральній районній лікарні).

На сьогодні розробляється проектно-кошторисна документація щодо переведення 4-х котелень на опалення соломою у Гуляйпільському та Пологівському районах області.

Крім того, заплановано встановлення ще трьох соломоспалюючих теплогенераторів у Розівському районі та двох соломоспалюючих теплогенераторів у навчально-виховних комбінатах Гуляйпільського району.

В області активно розглядаються питання щодо практичного впровадження виробництва брикетів із місцевих видів палива рослинного походження для реалізації енергозберігаючих технологій.

За 2007-2008 рік на виробничо - тваринному комплексі ВАТ «Запоріжсталь» виготовлено 216,0 тис. м³ біогазу.

ЗАТ “Запорізький оліяжиркомбінат”, ВАТ “Мелітопольський МЕЗ”, та ЗАТ "Пологівський ОЕЗ" для економії природного газу запроваджено технологію щодо використання у якості енергоносія лушпиння соняшнику . Протягом 2008 року за рахунок спалювання 43,478 тис. тонн лушпиння соняшнику заміщено 24,312 млн.м 3 природного газу.

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни