Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В Запорізькій області протягом вересня значно зросли показники захворюваності на COVID-19

2 жовтня 2020 - 15:41

Сьогодні, 2 жовтня, у пресцентрі Запорізької обласної державної адміністрації відбувся брифінг за темою: «Підсумки вересня. Динаміка епідситуації в Запорізькій області протягом місяця». З представниками преси поспілкувалися заступниця голови ОДА Олена Теряєва та в.о. директора Запорізького обласного лабораторного центру МОЗ України Роман Терехов.

За повідомленням Романа Терехова, зростання захворюваності на COVID-19 спостерігається в усьому світі. Захворіло понад 34 млн осіб, померло – понад 1 млн. Ряд країн повторно посилюють карантинні обмеження, призупиняють діяльність закладів освіти, соціального захисту та розважальної сфери. На жаль, Україна є «лідером» за кількістю нових випадків – як у Європі, так і в світі. Фіксується понад 4000 нових випадків за добу. Не стала виключенням і наша Запорізька область. За останню добу зареєстровано 156 випадків захворювання,  і це є абсолютним рекордом за весь час реєстрації коронавірусної інфекції. Сумарно у Запорізькій області вже 4284 лабораторно підтверджені випадки COVID-19. Продовжує лікуватись 2788 хворих: більшість - на дому в режимі самоізоляції під наглядом лікарів, 483 – в стаціонарах.

За словами Олени Теряєвої, в області визначено 19 закладів охорони здоров’я, які першими надають стаціонарну медичну допомогу пацієнтам з COVID. Станом на ранок 2 жовтня задіяно 36% стаціонарних ліжок.

  • Поки в лікарнях Запорізької області вистачає як ліжок, так і лікарів, які можуть допомогти усім пацієнтам з коронавірусом. Але ми бачимо, як зростає захворюваність серед медичних працівників. Ми можемо додати нових місць у лікарнях, можемо купити й встановити необхідне обладнання, забезпечити усіх пацієнтів киснем, що й робимо послідовно від початку пандемії, однак ми не можемо збільшити кількість лікарів!, - наголосила заступниця голови ОДА.

Наразі перевищення граничного рівня має місце в 14 із 25 адміністративних одиниць області, зокрема:

Запоріжжя – 75,8 на 100 тис. населення, перевищення базового рівня на 89,5%.

Мелітополь – 142,1 на 100 тис. населення, перевищення  в 2,5 рази.

Токмак – показник – 375,8 - перевищення  в 8,3  рази (лідер по області).

Пологівський район – показник  322,3 на 100 тис. населення.

Оріхівський район – показник  212,6 на 100 тис. населення.

Рішенням державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з 5 жовтня у містах Мелітополь і Токмак, Пологівському та Оріхівському районах подовжений «помаранчевий» рівень епідемічної безпеки. В містах Запоріжжя, Бердянськ, Веселівському, Вільнянському, Гуляйпільському, Запорізькому, Мелітопольському, Приазовському, Новомиколаївському, Токмацькому та Якимівському районах встановлений «жовтий» рівень епідемічної безпеки. У порівнянні з минулим тижнем з «жовтої зони» виключений Михайлівський район, додано Приазовський.

  • Обласну державну адміністрацію дуже непокоїть різке зростання захворюваності в Запорізькій області, що розпочалось у вересні. Зокрема, протягом місяця зареєстровано понад 2500 випадків. Кількість захворілих дітей становить 260 осіб, медиків – 185. Кількість померлих у вересні склала 39 осіб, - підкреслила Олена Теряєва.

За ініціативою Президента і на підставі постанови КМУ № 610, по всій Україні розпочато виплату доплат до заробітної плати медикам. Запорізька область є лідером по організації даних виплат.

Загалом з початку пандемії в Запорізькій області витрачено 192 млн грн. на фінансування доплат медичним працівникам, закупівлю засобів індивідуального захисту та дезінфекторів для лікарень, де лікують COVID-19 за спеціальним договором.

Також, під час брифінгу було порушено питання ігнорування місцевою владою карантинних обмежень. Як зазначила Олена Теряєва, Запоріжжя повторило безвідповідальний приклад Одеси, Харкова і Дніпра, виступивши організаторами «Хортиця-Freedom», свята, яке зібрало десятки тисяч людей без належної організації протиепідемічних заходів. У Запорізькій області виконання обмежень щодо проведення масових заходів за участю більш ніж 200 осіб є обов’язковим для територій з перевищеним рівнем захворюваності.

  • Тільки повна соціальна мобілізація кожного з нас, місцевої влади, громадських активістів, бізнесу, промислових підприємств, соціальної сфери, ЗМІ  та реальні консолідовані протиепідемічні заходи спрацюють на результат і крива захворюваності буде підніматися плавно. Це дасть змогу ефективно відповідати на виклики, пов’язані з COVID-19, - зазначила, підбиваючи підсумки обговорення, Олена Теряєва.

Довідково.

Детально про обмеження, що діють у «жовтій» та «помаранчевій» зонах, можна ознайомитися за посиланням.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 18.08.2024

Впродовж доби окупанти 371 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 906-го дня війни

Субсидії: хто та як може оформити?

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 17.08.2024

«Школу ніщо не замінить»: в спеціальній школі-інтернаті № 2 готуються до навчання у змішаному форматі

Впродовж доби окупанти 401 раз били по 15 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 905-го дня війни

Запорізька школа-інтернат «Козацький ліцей»: навчатися офлайн зможуть одночасно 175 учнів

Громади Запорізької області переймають досвід Дніпропетровщини в наданні адміністративних послуг

Грошові сертифікати за інтелектуальні здібності: у Запорізькій області відзначили випускників, що отримали найвищі бали на НМТ

Нагорода за розвиток бізнесу: подовжено прийом заявок на національну премію Ukrainian Enterprise Promotion Awards 2024