Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Мелітополі пройшов ІХ Всеукраїнський Собор болгар України

15 вересня 2020 - 10:20

За ініціативи Запорізької обласної державної адміністрації, Асоціації болгар України, Мелітопольської міської ради та за підтримки народних депутатів України Сергія Мінька і Антона Кіссе у Мелітополі 11-12 вересня 2020 року пройшов ІХ Всеукраїнський Собор болгар України.

Це свято є платформою для спілкування та самореалізації національних меншин з усіх регіонів України. Головною метою Собору є збереження і розвиток традицій, популяризація національної культури болгар.

У Соборі болгар України в Мелітополі взяли участь перший заступник голови Запорізької облдержадміністрації Іван Федоров, заступник голови Народних зборів Республіки Болгарія пан Валерій Сімеонов, президент Асоціації болгар України, народний депутат України Антон Кіссе, почесний консул Республіки Болгарія в Запорізькій, Луганській та Донецькій областях Сергій Желєв, а також представники національно-культурних громадських болгарських організацій України.

Програма фестивалю передбачала багато цікавих заходів. Так 11 вересня у Мелітопольському державному педагогічному університеті імені Богдана Хмельницького відбулася XV Міжнародна конференція «Българите в северното причерноморие», а у Сквері «Площа Слівен» м. Мелітополь   відкрили пам’ятник Хаджи Димитру, болгарському національному герою.

- Це  честь - представляти болгарську парламентську делегацію в Мелітополі з нагоди IX Конвенції болгар в Україні та відкриття пам’ятника великому болгарському герою Хаджи Димитру. Він один з тих, хто заклав основи визволення Болгарії, приклад мужності, жертви і любові до Болгарії, – сказав Валерій Симеонов.

Президент Асоціації болгар в Україні Антон Кіссе зазначив, що місто Мелітополь демонструє приклад багатьох проєктів на підтримку національних меншин, що можливо завдяки взаєморозумінню та співпраці з місцевою владою, а також активній участі Почесного консула Болгарії в Запорізькій область Сергія Желєва.

Перший заступник голови Запорізької облдержадміністрації Іван Федоров наголосив, що вперше унікальна культурна подія міжнародного рівня – Собор болгар – проходить саме в Мелітополі. 

- Сьогодні ми приймаємо більше 600 гостей з України, Болгарії та інших країн світу, і надалі ми будемо прагнути урізноманітнити культурне життя наших жителів і розвивати дружні відносини Мелітополя з іншими містами та країнами, – зазначив посадовець.

Яскравою подією стала святкова хода від майдану Перемоги до Парку культури і відпочинку ім. Горького. У заході взяли участь директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької облдержадміністрації Владислав Мороко та голова Асоціації національних меншин Запорізької області Науфаль Хамдані.

Парк став майданчиком Собору – тут проходила експозиція болгарського побуту та національного одягу, виставка майстрів Запорізького краю, діяли майстер-класи та фуд-зона національних страв. Відбувся великий етно-концерт за участю болгарських колективів з усієї України та кращих творчих колективів національно-культурних товариств Запорізького краю. Завершили святковий день флешмоб «Найдовше болгарське хоро» та концерт гурту «Folk Funky».

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Як внутрішньо переміщеній особі укласти декларацію з сімейним лікарем: пояснює НСЗУ

Навчальний рік у Запорізькій школі-інтернаті «Світанок» вдруге розпочнеться в змішаному форматі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 19.08.2024

Впродовж доби окупанти 333 рази били по 10 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 18.08.2024

Впродовж доби окупанти 371 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 906-го дня війни

Субсидії: хто та як може оформити?

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 17.08.2024

«Школу ніщо не замінить»: в спеціальній школі-інтернаті № 2 готуються до навчання у змішаному форматі

Впродовж доби окупанти 401 раз били по 15 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 905-го дня війни