Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Ректори запорізьких вишів розглянули проблеми системи вищої освіти

8 липня 2009 - 15:13

В Запорізькому державному технічному університеті відбулося засідання Ради ректорів вищих навчальних закладів регіону, участь у якому взяв голова обласної державної адміністрації Олександр Старух. З освітянами також спілкувалися заступник голови ОДА Микола Фролов та міський голова Євген Карташов.

Учасники засідання підбили підсумки роботи запорізьких вишів у 2008/ 2009 навчальному році та розглянули проблемні питання, що існують у системі вищої освіти.

Зокрема, занепокоєння освітян викликає скасування державного замовлення на окремі спеціальності або його суттєве скорочення – від 13% до 22%, зменшення загальної кількості студентів на 1,6%. Проблемним залишається й працевлаштування випускників, які здобули спеціальності, що не користуються попитом на регіональному ринку праці.

Відзначивши певні позитивні досягнення минулого року – зокрема, зросла кількість студентів з числа осіб з обмеженими фізичними можливостями - Олександр Старух водночас закликав освітян більше уваги приділити роботі з дітьми-сиротами та із малозабезпечених родин.

- Не можна ставити хрест на цих дітях та позбавляти їх перспектив, - підкреслив очільник області. - Ми маємо підтримати їх у прагненні реалізувати свої здібності.

Серед інших розглядалися й проблеми, пов'язані з реформуванням системи освіти, зокрема, зовнішнім незалежним оцінюванням. На думку фахівців, попри всі позитивні моменти така система містить чимало недоліків, через які обдарована молодь може бути позбавлена можливості отримати вищу освіту.

Нарікання освітян викликає і новий законопроект про вищу освіту, що містить багато суперечливих положень, приміром, скасування заочної аспірантури. До того ж, жодного із запорізьких ректорів не залучали до роботи над цим документом.

Підбиваючи підсумки зустрічі, Олександр Старух запропонував освітянам викласти своє бачення шляхів розв'язання існуючих проблем та надати ці пропозиції до обласної державної адміністрації для подальшого опрацювання у Міністерстві освіти та науки.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни