Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

“Як це працює” – для первинної ланки презентували проєкт телемедицини в області

9 вересня 2020 - 19:00

Сьогодні в Запорізької облдержадміністрації під головуванням радниці голови ЗОДА Олени Теряєвої пройшла нарада з представниками медичних установ області щодо організації та використання технологій телемедицини. До обговорень долучився й заступник директора Запорізького обласного лабораторного центру МОЗ України Олександр Мащак. Учасники обговорили проблемні питання епідеміологічної ситуації регіону та умови, за яких наша область може залишитися у “зеленій” зоні, роль сімейного лікаря під час карантину та можливості використання телемедицини для консультації пацієнтів.

Олена Теряєва за дорученням голови облдержадміністрації Віталія Боговіна поділилася своїм досвідом роботи у впровадженні телемедичної системи в Одеській області, де вже рік успішно реалізується цей проєкт і наголосила: 

- В складних умовах сьогодення, коли в області зафіксований черговий антирекорд по захворюваності на коронавірус та ще 2 летальні випадки, ми маємо докласти максимум зусиль для того, щоб в найкоротші терміни запустити проєкт і почати використовувати інструменти телемедицини. Новий інструмент дистанційного консультування убезпечить і медичних працівників від заражень, і підвищить якість надання медпослуг запорожцям, навіть у найвіддаленіших куточках області. Ми формуємо єдиний медичний простір, завдяки якому у найближчому майбутньому жителі громад зможуть користуватися послугами не лише місцевих медиків, а і висококваліфікованих фахівців обласних медичних закладів та Запорізького медичного університету.

База для телемедицини в області вже є. В 2019 - 2020 роках центри первинної медико-санітарної допомоги на умовах співфінансування за кошти державного та місцевого бюджетів придбали 93 мобільні діагностичні комплекси.

Медичні дані, отримані за допомогою мобільного діагностичного комплексу, можуть пересилатись захищеними каналами для подальшої консультації сімейного лікаря з вузькими спеціалістами обласної клінічної лікарні. Уся інформація про пацієнта буде зберігатися у електронному вигляді в сучасних, компактних формах відповідно до міжнародних і національних стандартів.

Платформа передбачає консультацію пацієнтів незалежно від місця проживання. Головною умовою є наявність інтернету. Медсестра або фельдшер проводить первинний медогляд та надсилає результати сімейному лікарю в електронній картці пацієнта. Лікар, переглянувши дані, за потреби, формує запит на телекомунікацію із регіональним центром телемедицини. Спеціалісти центру, в свою чергу, призначають фахівця для консультації з сімейним лікарем.

Реалізація проєкту в Запорізькій області дозволить підвищити ефективність та якість лікування, зменшити терміни обстеження пацієнтів і отримання інформації про результати. Цей проєкт стане методом надання медичного обслуговування там, де відстань від пацієнта до лікувальної установи є критичним фактором. Під час пандемії це має стати поширеною практикою. А також запорукою безпечної роботи медичних працівників. Нагадаємо, що за період пандемії COVID-19 зареєстровано 219 випадків серед медичних працівників. 25 із них - працівники центрів первинної медико-санітарної допомоги. 

Для лікарів проєкт телемедицини дає можливість дистанційно приймати участь в обговоренні клінічних випадків, проводити консиліум та приймати рішення щодо лікування при територіальній віддаленості один від одного та від пацієнта. Це зекономить час, сприятиме навчанню та обміну досвідом між лікарями різних лікувальних закладів.  

Загалом, телемедична система у нашому регіоні забезпечить ефективну взаємодію первинної, вторинної та третинної ланок надання медичної допомоги. Ці технології здатні підвищити якість надання медичної допомоги і знизити показники смертності.

На наступному тижні заплановано нараду з керівниками та провідними лікарями обласних медичних закладів, опорних лікарень інтенсивної допомоги і представників ЗДМУ.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Фінансова підтримка сільгоспвиробників: розпочався прийом заявок

У Запоріжжі СБУ заблокувала чергову «схему для ухилянтів»

Як внутрішньо переміщеній особі укласти декларацію з сімейним лікарем: пояснює НСЗУ

Навчальний рік у Запорізькій школі-інтернаті «Світанок» вдруге розпочнеться в змішаному форматі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 19.08.2024

Впродовж доби окупанти 333 рази били по 10 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 18.08.2024

Впродовж доби окупанти 371 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 906-го дня війни

Субсидії: хто та як може оформити?

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 17.08.2024

«Школу ніщо не замінить»: в спеціальній школі-інтернаті № 2 готуються до навчання у змішаному форматі