Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

За останні роки світ побачили понад 30 книг запорізьких авторів загальним накладом близько 6,5 тисяч примірників

23 квітня 2020 - 13:42

Сьогодні, 23 квітня, увесь світ відзначає День книги і авторського права. Ще у 1995 році ЮНЕСКО вирішило святкувати Всесвітній день книги та авторського права 23 квітня, оскільки цей день є днем народження декількох видатних авторів та датою смерті Вільяма Шекспіра та Інки Ґарсіласо де ла Веґи.

Сьогодні ми вирішили нагадати про видання книг  запорізьких авторів, що здійснюється коштом обласного бюджету.

У рамках «Програми сприяння розвитку інформаційної галузі області на 2016-2020 роки» Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю у 2017 році на ці цілі було виділено 320 тис. грн.  Тож уперше за 10 років,  у 2017 році, було видано 11 книг загальним накладом 2000 тисячі примірників. Усі книги видані українською мовою. Видання розраховані як на школярів, так і на дорослих читачів, усі охочі можуть ознайомитися з прозою та поезією сучасників, дізнатися щось більше про рідний край, історію, наблизитися до літературного мистецтва.

Тож, світ побачили такі видання: «Письменники Запорізького краю (кінець ХХ початок ХХІ століття). Антологія прози і поезії»; Василь Діденко «Вибрані поезії. Спогади сучасності»; Олександр Медко «ХОРА»; Вікторія Сироватко «Віддам в хороші руки»; Микола Білокопитов «Смішно живемо»; Костянтин Сушко «Terra Grata» (Земля бажана); Любов Геньба «На гостинах у долі»; Юрій Єршов-Холодний «Народе необачний»; Олег Гончаренко «Нова братина»; Ольга Стадніченко «У свічаді слова: література, письменник, час»; Юрик Полян-Пилип «Тільки Сталін на стіні». Фольклор епохи соціалізму.

Наступного року видання всіх книг було присвячено 80-річчю Запорізької області. За цією ж Програмою було надруковано вже 16 книжкових видань загальним накладом 2450 екземплярів. Це не тільки творчі художні видання, але і цікаві наукові доробки, що вперше були опубліковані саме за підтримки обласної влади. У 2018 році на друк було виділено 365 тис. грн.

Таким чином, вийшли наступні видання: «Збірка прози: До 70-річчя Запорізького обласного літературного об'єднання», «3бірка поезій молодих літераторів Запоріжжя», Валентин Терлецький «Збірка поезій», Олена Ольшанська «Книга поезій», «Книга для дітей. Казки» Олени Шевчук, Олександр Абліцов «Вибрані поезії», Віктор Чабаненко «Автобіографічні спогади», Марина Брацило «Збірка поезії», Микола Білокопитов «Вірші, байки, гуморески, пародії, фрази», Лариса Коваль «Збірка віршів», Володимир Віхляєв «Родовий Портал. Вірші», Михайло Буряк «Книга поезій», Вікторія Забава «Поезії для дітей», Олександр Медко «Про природу», Дмитро Кобалія «Стежками Новицького», Володимир Чоп та Ігор Лиман «Махновський рух у Північному Приазов’ї».

Крім цього, з обласного бюджету було профінансовано видання «Путівник по Запорізькій області» тиражем 1000 примірників і монографії «Розвиток інклюзивного освітнього середовища у Запорізькій області» накладом  100 примірників.

Вже у 2019 році видано книги запорізьких авторів: «Хрестоматія творів письменників Запорізького краю (кінець ХХ початок ХХІ сторіччя)» та «Прозора межа мови: Фотоальбом поезій» авторства Олександра Медка та Сергія Лаврова. Книги вийшли накладом по 500 примірників кожна.

Усі книжки передані у бібліотеки та навчальні заклади області. По декілька екземплярів доробків також було передано авторам для забезпечення проведення презентаційних заходів на території області.  

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

Читайте також

Допомога ВПО, підтримка освіти та медицини: до Запоріжжя приїхав гуманітарний координатор ООН в Україні Матіас Шмале

У Запоріжжі пропонують в оренду нежитлові приміщення державної власності

Гордість у кожному серці: в Запоріжжі відзначили День Державного Прапора України

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 21.08.2024

Впродовж доби окупанти 317 разів били по 9 населених пунктах Запорізької області

Всебічний розвиток та соціалізація: у Запоріжжі діти почали відвідувати дошкільні заклади

«Я тут. Я поруч»: у Вільнянській громаді відкрили поліцейську станцію для офіцерів громади

Зернові, овочі, технічні культури: в Запорізькій області тривають жнива

Робоча група «Прозорість та підзвітність» за два місяці розглянула 13 ймовірних порушень під час публічних закупівель

Індивідуальні дослідження зовнішніх ринків: безоплатна програма для підтримки бізнесу

Впродовж доби окупанти 310 разів били по 12 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 910-го дня війни