Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Віталій Туринок передав лікарням Бердянського та Пологівського районів експрес-тести

10 квітня 2020 - 15:35

Сьогодні голова Запорізької облдержадміністрації Віталій Туринок із робочою поїздкою відвідав Пологівський та Бердянський райони. Очільник регіону передав головним лікарям районних медзакладів експрес-тести для виявлення коронавірусної інфекції.

Нагадаємо, 9 квітня Запорізька область отримала 30 тисяч експрес-тестів для виявлення коронавірусної інфекції. Усі вони розподілені за потребами між медзакладами регіону. Гуманітарну допомогу надіслав Фонд Ріната Ахметова спільно з компанією Метінвест.

Передача швидких тестів для Пологівського району відбулась на базі багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування. Участь у заході взяли голова Пологівської райдержадміністрації Артур Крупський, голова Пологівської районної ради Олександр Покутній, міський голова міста Пологи Юрій Коноваленко та головний лікар медзакладу Роман Кравченко.

– Медичне обладнання, засоби індивідуального захисту та тестсистеми є особливо дефіцитним товаром. Проте, це все вкрай необхідне. Спільними зусиллями влади, бізнесу, благодійників ми протистоїмо світовій пандемії. Запорізька область вчора отримала 30 тисяч швидких тестів від Фонду Ріната Ахметова та Метінвесту. Пологівська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування отримає 300 експрес-тестів. А це означає, що найближчим часом мешканці зможуть перевіритись та своєчасно діагностувати можливе захворювання. Також, відповідно до розподілу, Пологівський центр медико-санітарної допомоги отримає 180 тестів, а Воскресенський центр медико-санітарної допомоги Пологівського району – 80. Загалом у лікарні району передано 560 експрес-тестів, – зазначив Віталій Туринок.

У Бердянському районі передача тестів відбулась на базі Бердянського центру первинної медико-санітарної допомоги за участю керівника закладу Олени Пулькіної та міського голови Бердянська Володимира Чепурного. Загалом Бердянський район отримав 2740 швидких тестів.

– Як відомо, Україну не обійшла стороною світова пандемія, спричинена коронавірусом. Так само не оминула біда і м. Бердянськ, де наразі є пацієнт з COVID-19. Потенційно Бердянськ визнано територією карантинної зони, тому і запроваджено карантинні КПП. Це вимушена міра, аби зупинити розповсюдження вірусу. Я дякую благодійникам, які вчасно реагують на потреби лікарень. Тому сьогодні Бердянському центру медико-санітарної допомоги передаємо 1600 експрес-тестів, Бердянському територіальному медичному об’єднанню – 800, Бердянському закладу з надання психіатричної допомоги – 80, Бердянському районному центру ПМСД у смт Андріївка – 100, Андріївській центральній районній лікарні – 100, Берестівському центру ПМСД – 20 та Осипенківському центру ПМСД – 40 тестів, – наголосив Віталій Туринок.

Зазначимо, експрес-тести визначають наявність антитіл до вірусу в крові, а не його наявність. Результат тесту стає відомий вже за 15 хвилин, але в будь-якому випадку вірогідність виявлення захворювання при перевірці експрес-тестом не є стовідсотковою і результати обов’язково потрібно підтвердити за допомогою ПЛР, тому як тестування може припасти на період, коли організм хворого ще не встиг виробити антитіла.

Головні лікарі наголошують, якщо маєте симптоми (кашель, підвищена температура, утруднене дихання), або протягом 14 днів ви перебували у країні, де зафіксовано COVID-19, невідкладно зверніться до сімейного лікаря.

 

 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 912-го дня війни

Запоріжжя впевнено крокує у майбутнє: на правому березі міста зводять сучасну «підземну» школу

«Все буде UA!»: в Запоріжжі погасили нову марку від Укрпошти

Символ боротьби за волю: у Запорізькому обласному краєзнавчому музеї відкрилась виставка прапорів

Допомога ВПО, підтримка освіти та медицини: до Запоріжжя приїхав гуманітарний координатор ООН в Україні Матіас Шмале

У Запоріжжі пропонують в оренду нежитлові приміщення державної власності

Гордість у кожному серці: в Запоріжжі відзначили День Державного Прапора України

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 21.08.2024

Впродовж доби окупанти 317 разів били по 9 населених пунктах Запорізької області

Всебічний розвиток та соціалізація: у Запоріжжі діти почали відвідувати дошкільні заклади

«Я тут. Я поруч»: у Вільнянській громаді відкрили поліцейську станцію для офіцерів громади

Зернові, овочі, технічні культури: в Запорізькій області тривають жнива