На ранок 18 березня у світі зареєстровано більш ніж 198 004 випадків захворювання COVID-19, з них 81947 осіб одужали.
В Україні зареєстровано 14 лабораторно підтверджених випадків COVID-19: у місті Києві – 2 випадки, Київська область – 1, в Чернівецькій області – 10 випадків (у тому числі 3 – діти 10 років, 1 року та 6 місяців, всі контактні із раніше захворілою особою), в Житомирській області – 1. Зареєстровано 2 летальних випадки (Житомирська та Чернівецька області).
Епідемічна ситуація з коронавірусною інфекцією в Запорізькій області благополучна.
За інформацією Запорізького лабораторного центру МОЗ України, за станом на вечір 17.03.2020 визначено три нових підозрілих випадки. При дослідженні отримані негативні результати. Матеріал для подальшого вивчення з метою підтвердження або виключення коронавірусної інфекції надісланий до вірусологічної референс-лабораторії ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України». Всі хворі ізольовані (госпіталізовані), надається необхідна медична допомога. Станом на 10:00 18.03.2020 нових підозрілих випадків не зареєстровано.
Запорізький обласний лабораторний центр нагадує про заходи профілактики гострого респіраторного захворювання, спричиненого COVID-19, на підприємствах, в установах, організаціях.
Слід дотримуватись стандартних рекомендацій:
- Працівники із симптомами гострих респіраторних захворювань мають повідомити свого керівника та залишатися вдома.
- Якщо на роботу вийшла людина з гострим респіраторним захворюванням, її слід відокремити від інших працівників та негайно направити додому.
- Варто регулярно проводити прибирання на робочому місці: очищати поверхні, стільниці та дверні ручки відповідними засобами для чищення.
- Працівники мають обробляти руки дезінфекційними спиртовмісними засобами або мити руки з милом не менше 20 секунд.
- Під час кашлю та чхання необхідно прикривати рот і ніс паперовою хустинкою; уникати тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель.
- Якщо людина має підвищену температуру тіла, кашель й утруднене дихання, якнайшвидше необхідно звернутись до лікаря та повідомити йому про попередні історії подорожей.
- Не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.
- Дотримання особистої гігієни, санітарно – гігієнічних вимог у службових приміщеннях.
- Проведення інформаційно-роз'яснювальної роботи зі співробітниками щодо доцільності ведення здорового способу життя для підвищення загальної опірності організму.
- Забезпечення усіх санітарних приміщень засобами гігієни рук (мило рідке/брускове) для дотримання правил особистої гігієни.
- Забезпечення наявності у загальнодоступних місцях (на інформаційних стендах, табло тощо) інформації (пам'яток) з профілактики актуальних інфекцій.
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю