Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запоріжжі відбулись навчання щодо дій під час виявлення хвороби, спричиненої коронавірусом

4 березня 2020 - 11:35

Сьогодні у міжнародному аеропорту «Запоріжжя» відбулись обласні спеціальні тренування з працівниками закладів охорони здоров’я та Запорізького обласного лабораторного центру МОЗ України  щодо дій під час виявлення гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV. На практиці були відпрацьовані дії органів управління та сил спеціалізованої медичної служби цивільного захисту Запорізької області під час виявлення хворих, підозрюваних на гостру респіраторну хворобу, спричинену коронавірусом 2019-nCoV.

Згідно з легендою навчань, до міжнародного аеропорту м. Запоріжжя рейсом «Стамбул – Запоріжжя» до обласного центру прибуло 54 особи зі Стамбула.

Під час проведення опитування та термометрії виявлено 2 особи, які мандрували  країнами Західної Європи (Італія, Іспанія, Португалія, Греція, Болгарія) та одна особа, яка має підвищену температуру тіла 38,2 С та ознаки гострого респіраторного захворювання.

Медичним персоналом, який здійснює чергування в  аеропорту, та працівниками КП «Міжнародний аеропорт Запоріжжя» проведена  тимчасова ізоляція осіб.

Лікарями інфекціоністами закладів охорони здоров’я м. Запоріжжя спільно з працівниками Запорізького обласного лабораторного центру МОЗ України організовано проведення вірусологічних лабораторних досліджень на грип та ГРВІ за допомогою швидкого тесту. Також визвано дві бригади швидкої медичної допомоги. За результатами тесту двом особам рекомендовано самоізоляція за місцем мешкання протягом 14 днів. Бригадами швидкої медичної допомоги з дотриманням вимог протиепідемічного режиму проведена евакуація особи з ознаками гострого респіраторного захворювання до обласної інфекційної клінічної лікарні.

Потім була проведена дезінфекція в при мішенях КП «Міжнародний аеропорт Запоріжжя» та санітарних автомобілів, які залучались до транспортування контактних та хворих осіб.

- У Запорізькій області вживаються всі заходи щодо недопущення розповсюдження коронавірусу в регіоні. Ознаки захворювання на коронавірус дуже схожі на ознаки гострого респіраторного захворювання. На випадок виявлення захворювання медичні заклади та медики готові надавати необхідну кваліфіковану допомогу. Спеціальні навчання для лікарів відбулись в усіх медичних закладах області, в тому числі – у приватних лікарнях, − відзначила директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрація Вікторія Клименко.

За словами керівника Запорізького обласного лабораторного центру Романа Терехова, всі пасажири міжнародних рейсів в запорізькому аеропорту проходять тотальний температурний контроль. Щодня спеціалістами перевіряється стан здоров’я близько 450-700 пасажирів.  На сьогодні жодного випадку захворювання виявлено не було.

Також медики нагадали основні правила профілактики захворювання: дотримуватися правил гігієни (необхідно ретельно мити руки), відмовитись від згубних звичок, дотримуватися режиму дня та харчування, а також знизити ризики спілкування з хворими людьми.

Після аеропорту навчання продовжилися в обласній інфекційній клінічній лікарні, яка за необхідності буде приймати пацієнтів з підозрою чи хворих на коронавірус.

Навчання довели, що служби цивільного захисту та працівники закладів охорони здоров’я злагоджено спрацювали та готові до оперативного реагування у випадку виявлення хвороби, спричиненої коронавірусом.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Виставки, спортивні заходи, панельна дискусія та концерт: прифронтове Запоріжжя святкує День Незалежності України

Служити і захищати: у Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

В Запоріжжі кращим працівникам органів прокуратури вручили нагороди на честь Дня Незалежності України

Незалежність – це не просто слово: головне державне свято в Запоріжжі проходить під звуки повітряної тривоги

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 24.08.2024

Впродовж доби окупанти 306 разів били по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 912-го дня війни

Запоріжжя впевнено крокує у майбутнє: на правому березі міста зводять сучасну «підземну» школу

«Все буде UA!»: в Запоріжжі погасили нову марку від Укрпошти

Символ боротьби за волю: у Запорізькому обласному краєзнавчому музеї відкрилась виставка прапорів

Допомога ВПО, підтримка освіти та медицини: до Запоріжжя приїхав гуманітарний координатор ООН в Україні Матіас Шмале

У Запоріжжі пропонують в оренду нежитлові приміщення державної власності