Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі держслужбовці вивчають аспекти кампанії декларування-2020

30 січня 2020 - 12:40

З метою підвищення рівня знань у сфері запобігання корупції в облдержадміністрації відбувся семінар-навчання на тему: «Нові та важливі аспекти кампанії декларування 2020». У заході взяли участь керівниця апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко, представники органів місцевого самоврядування, державні службовці.

Зінаїда Бойко поінформувала про антикорупційні законодавчі новації. Так, Верховна Рада ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції». Відповідно стартувало перезавантаження в роботі Національного агентства з питань запобігання корупції. НАЗК відтепер видаватиме офіційні нормативні акти, а не рекомендаційні роз’яснення щодо фінансового контролю та інших питань, пов’язаних з корупційними правопорушеннями. Планується також створити міжрегіональні територіальні підрозділи НАЗК, які займатимуться, серед іншого, й роз’ясненням законодавчих норм на місцях.

Представник Управління стратегічних розслідувань у Запорізькій області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України Дмитро Чернов зупинився на змінах у Законі України «Про запобігання корупції». Зокрема, ними значно розширено коло членів сім’ї суб’єкта декларування. Відтак, близькими особами декларанта є: чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний та двоюрідний брати, рідна та двоюрідна сестри, рідний брат та сестра дружини (чоловіка), племінник, племінниця, рідний дядько, рідна тітка, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, зять, невістка, тесть, теща, свекор, свекруха, батько та мати дружини (чоловіка) сина (дочки), усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням зазначеного суб’єкта.

Ця норма пов’язана з обмеженнями щодо використання службових повноважень, отримання подарунків, дій держслужбовців у разі пропозиції щодо неправомірної вигоди або презентів. Ст. 23 Закону дозволяється отримувати подарунки без обмежень у вартості від близьких осіб, ст. 27 зобов’язує держслужбовців повідомити керівництво органу  про працюючих у цьому органі близьких їм осіб. Якщо в зазначений термін ці обставини добровільно не усунуто, відповідні особи або близькі їм особи в місячний строк з моменту виникнення обставин підлягають переведенню в установленому порядку на іншу посаду, що виключає пряме підпорядкування, а у разі неможливості такого переведення особа, яка перебуває у підпорядкуванні, підлягає звільненню із займаної посади.

З 18 жовтня 2019 року  набрали чинності  зміни щодо фінансового контролю, серед основних - розширення кола суб'єктів декларування; зміни до визначення  «члени сім’ї»,  зміни щодо подання виправленої декларації (упродовж семи днів після подання декларації суб’єкт декларування має право подати виправлену декларацію не більше трьох разів).

Зміни до статей Закону України «Про запобігання корупції» введені в дію з 01 січня 2020 року. У разі суттєвої зміни у майновому стані суб'єкта декларування, а саме отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, установлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року,  суб'єкт у десятиденний строк з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення іншого видатку зобов'язаний повідомити про це Національне агентство. Це застосовуються до тих суб'єктів декларування, які є службовими особами, що займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також суб'єктів декларування, які посідають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків.

Загалом з метою підвищення рівня знань у сфері запобігання корупції Національне агентство спільно з Українською школою урядування проводять низку регіональних тренінгів для уповноважених осіб з питань запобігання та виявлення корупції в органах державної влади та місцевого самоврядування.

Довідково.

Роз’яснення щодо заповнення декларацій у 2020 році

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 25.08.2024

Впродовж доби окупанти 335 разів били по 12 населених пунктах Запорізької області.

Виставки, спортивні заходи, панельна дискусія та концерт: прифронтове Запоріжжя святкує День Незалежності України

Служити і захищати: у Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

В Запоріжжі кращим працівникам органів прокуратури вручили нагороди на честь Дня Незалежності України

Незалежність – це не просто слово: головне державне свято в Запоріжжі проходить під звуки повітряної тривоги

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 24.08.2024

Впродовж доби окупанти 306 разів били по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 912-го дня війни

Запоріжжя впевнено крокує у майбутнє: на правому березі міста зводять сучасну «підземну» школу

«Все буде UA!»: в Запоріжжі погасили нову марку від Укрпошти

Символ боротьби за волю: у Запорізькому обласному краєзнавчому музеї відкрилась виставка прапорів