За повідомленням головного управління економіки за другу декаду січня по всій території області спостерігалося підвищення цін на продовольчі товари на 3,2 %.
Проте задіяні облдержадміністрацією важелі впливу щодо запобігання необґрунтованому підвищенню цін сприяли їх зниженню на основні соціально значимі продукти харчування. Зокрема, позитивну роль зіграло проведення за ініціативи облдержадміністрації у вихідні дні ярмарків з продажу тваринницької і рослинницької продукції за цінами товаровиробників на територіях області.
Перший такий ярмарок відбувся 31 січня, на який сільськогосподарську продукцію привезли більше 60 суб'єктів господарської діяльності – товаровиробники, переробники, реалізатори.
Ціни на їхню продукцію були на 15-20 % нижчими, ніж на ринках.
Так, на ярмарку було реалізовано 6,5 тонн м'яса та ковбасних виробів за ціною 18,00-43,00 грн/кг; овочів (цибуля, морква, капуста) – 12,2 тонн за ціною 0,80 – 1,00 грн/кг; риби свіжої – 382 кг за ціною 7,00 -12,50 грн/кг; яєць - 86,4 тис.штук за ціною 4,50 – 5,70 грн/десяток; зерна - 7,6 тонн за ціною 0,60 -0,70 грн/кг; борошна – 4,3 тонн за ціною 1,80 – 2,20 грн/кг; олії – 1,4 тис. літрів за ціною 6,00 -7,00 грн/літр; круп та макаронних виробів – 11,1 тонн за ціною 1,10 – 2,10 грн/кг; фруктів – 17,2 тонн за ціною 3,00 -5,00 грн/кг.
Крім того, населенню було реалізовано молоко і молочні продукти, плодоовочеву консервацію, мед, кукурудзу, соняшник, комбікорм, хліб, хлібобулочні і кондитерські вироби, саджанці.
За результатами проведених ярмарків облдержадміністрацією вирішено продовжити практику їх організації і надалі.
Чергові ярмарки на територіях області відбудуться 14 лютого.
Управління у справах преси та інформації