Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Підбито підсумки роботи з молоддю у громадах області

9 січня 2020 - 13:23

У пресцентрі облдержадміністрації відбувся брифінг координаторки проєкту «Адвокація процесу розробки та затвердження місцевих цільових молодіжних програм в ОТГ Запорізької області» громадської організації «ЙЕС» Валерії Овчарової за підсумками його реалізації.

Проєкт «Адвокація процесу розробки та затвердження місцевих цільових молодіжних програм у п’яти ОТГ Запорізької області» було реалізовано протягом вересня-листопада 2019 року. Нагадаємо, цей проєкт − один із п’яти конкурсних пропозицій, які профінансовані коштом обласного бюджету відповідно до Програми сприяння розвитку громадянського суспільства у Запорізькій області на 2017-2020 роки Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю.

– Першим етапом реалізації проєкту став відбір громад, з якими проводилася робота протягом усього періоду. Так, було відібрано п’ять об’єднаних громад області: Бердянську, Біленьківську, Великобілозерську, Веселівську та Михайлівську Вільнянського району. У цих громадах ми провели онлайн опитування з метою виявлення актуальних потреб та проблем молоді. Загалом опитали 679 осіб. Результати були опрацьовані та презентовані на подальших зустрічах з молоддю, а також враховані при розробці проєктів місцевих молодіжних цільових програм, – повідомила Валерія Овчарова.

За словами координаторки, найскладнішим етапом проєкту була організація відкритих зустрічей з молоддю в об’єднаних територіальних громад. На кожній з них представники ГО «ЙЕС» знайомили молодь з рекомендаціями до Стратегії розвитку державної молодіжної політики на період до 2030, які були розроблені Національною молодіжною радою України. На основі отриманих знань, власного досвіду та нагальних потреб учасники зустрічей пропонували конкретні проєкти або заходи,  спрямовані на задоволення потреб молоді у громадах.

– Наприклад, найчастіше під час зустрічей молодь називала такі проблеми як відсутність місць для відпочинку та поширеність поганих звичок серед молоді. Окремо по кожній ОТГ можна відзначити, що молодь Бердянської ОТГ визначила проблему неосвіченості як найактуальнішу, молодь Веселівської та Великобілозерської ОТГ – проблему з працевлаштуванням. У Михайлівській та Біленьківській ОТГ вважають, що найбільш результативними формами роботи з молоддю є волонтерство та участь у різних формах неформальної освіти. До речі, молодь Великобілозерської, Михайлівської та Бердянської громад мріє про справжній молодіжний хаб, адже впевнені, що хаб стане місцем гуртування активної молоді, – зазначила Валерія Овчарова.

Завершальним етапом проєкту стало створення молодіжних місцевих програм для кожної ОТГ, які базуються на результатах онлайн опитування та роботі в групах з молоддю. У проєкті визначено проблеми, на розв'язання яких спрямована програма; мету та завдання; очікувані результати та ефективність; пропозиції до переліку завдань і заходів програми. Створені проєкти програм були надіслані листом  голові кожної громади з проханням створити робочу групу та доопрацювати розроблені проєкти для їх подальшого прийняття. Прийняття та затвердження таких програм залежатиме від позиції органів місцевого самоврядування та активності молодіжної спільноти.

У підсумковому брифінгу також взяла участь інспекторка із зв’язків з громадськістю та пресою Михайлівської ОТГ Дарія Соколовська, яка поділилася враженням від ходу реалізації проєкту.

– Важливо, що голова нашої великої Михайлівської громади підтримує молодь і фінансово. Наразі у нашій громаді створено молодіжну раду, затверджено склад, статут. Молодь уже має багато цікавих пропозицій, які найближчим часом буде реалізовано. Приміром, це фестиваль «Я маю крила» для талановитих людей. Ми облаштуємо велику сцену, встановимо професійне обладнання і кожен зможе розповісти про себе і свої здібності. Також планується інформаційна робота, щоб жителі всіх населених пунктів знали про молодіжну раду. Вже думаємо про захід до Дня молоді, тож планів маємо багато, – зазначила Дарія Соколовська.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 25.08.2024

Впродовж доби окупанти 335 разів били по 12 населених пунктах Запорізької області.

Виставки, спортивні заходи, панельна дискусія та концерт: прифронтове Запоріжжя святкує День Незалежності України

Служити і захищати: у Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

В Запоріжжі кращим працівникам органів прокуратури вручили нагороди на честь Дня Незалежності України

Незалежність – це не просто слово: головне державне свято в Запоріжжі проходить під звуки повітряної тривоги

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 24.08.2024

Впродовж доби окупанти 306 разів били по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 912-го дня війни

Запоріжжя впевнено крокує у майбутнє: на правому березі міста зводять сучасну «підземну» школу

«Все буде UA!»: в Запоріжжі погасили нову марку від Укрпошти

Символ боротьби за волю: у Запорізькому обласному краєзнавчому музеї відкрилась виставка прапорів