Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Поінформованість – шлях до профілактики раку

4 лютого 2009 - 16:43

У Всесвітній день боротьби проти раку – 4 лютого – в обласному онкологічному диспансері за участю фахівців, студентів Запорізького державного медичного університету та журналістів відбувся "круглий стіл" з проблем онкології.

У нашій області  протягом останніх років  зберігається тенденція щодо збільшення захворюваності на злоякісні новоутворення і смертності  від них. Найчастіше у структурі захворюваності злоякісними пухлинами населення м. Запоріжжя зустрічаються рак легенів, злоякісні новоутворення шкіри, рак молочної залози, рак ободової і прямої кишок, рак передміхурової залози, рак тіла матки і яєчників.

 Спеціалізована онкологічна допомога  населенню області  надається в двох онкологічних  диспансерах – Запорізькому  обласному і Мелітопольському   онкологічному  відділенні,  Бердянській  міській  лікарні,  радіологічному  відділенні  клінічної  лікарні  екстреної  і  швидкої  медичної  допомоги м. Запоріжжя,   в    онкологічних  кабінетах  міських  лікувально-профілактичних закладів   і  центральних районних лікарень. Маммографічне обстеження жінок  у віці 40-65 років проводиться в обласному і Мелітопольському онкологічних диспансерах, у пологовому будинку № 1 м. Запоріжжя.

За підтримки  обласної ради та облдержадміністрації протягом останніх років значно зміцнилася матеріально-технічна база провідного закладу – обласного онкодиспансеру. З метою покращання діагностики і лікування  онкохворих  проведено ремонти на сучасному рівні та придбано новітнє обладнання.

Регулярні профілактичні огляди у лікаря дозволяють своєчасно виявляти візуальні форми  раку шкіри, порожнини рота, гортані, молочної залози, шийки матки. Крім того, впровадження у широку практику сучасних ендоскопічних методів діагностики дає можливість розпізнавання пухлин шлунково-кишкового тракту і бронхів на початкових стадіях хвороби. Проте, незважаючи на це, відсоток запущених випадків продовжує залишатися  високим.

Учасники "круглого столу"  наголошували на тому, що необхідно посилити  просвітницьку роботу серед населення з питань  профілактики онкозахворювань. Поінформованість сприятиме   виявленню та лікуванню злоякісних новоутворень на  ранніх  стадіях.

 

 Прес-центр управління охорони здоров’я облдержадміністрації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни