Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов ознайомився з промисловими потужностями Запорізького регіону

13 грудня 2019 - 18:42

Із робочою поїздкою Запорізьку область відвідав Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов. У рамках візиту посадовець відвідав підприємства ВАТ «Мотор Січ», ЗАлК та КБ «Івченко Прогрес», ознайомився зі станом їх промислових потужностей а також з роботами по рекуперації відвалів на території Балки Середньої.

– Я зараз їжджу по різним містам України та знайомлюсь зі станом галузей промисловості та сільського господарства. Ми бачимо певний спад промисловості, і Міністерству потрібно знати, у чому причина. Ми, звичайно, зацікавлені розвитком промисловості, ми маємо пишатися вітчизняними виробниками і допомагати їм. Запорізькі підприємства мають високий рівень виробництва. Нам, як Міністерству, залишається допомогти знайти відповідального інвестора, який буде вкладати в розвиток технологій, а не загубить усе, що маємо, – зазначив Тимофій Милованов.

Акціонерне товариство «Мотор Січ» спеціалізується на розробці та виготовленні газотурбінних двигунів для авіації, промислових установок наземного застосування (газотурбінні електростанції, газоперекачувальні агрегати, тепло енергокомплекси), модернізації вертолітної техніки. За даними Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури ОДА, протягом 2019 року на підприємстві спостерігається зменшення обсягу промислового виробництва. Керівник підприємства В’ячеслав Богуслаєв ознайомив гостей із роботою вертолітного цеху, цеху збірки лопатей, збірки двигунів та Центру тренувальної підготовки.

Директор підприємства «Івченко Прогрес» Ігор Кравченко повідомив, що ДП «Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро «Прогрес» імені академіка О.Г. Івченка включене до переліку об’єктів, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави. Науково-виробничий комплекс працює з використанням новітніх технологій. Авіадвигуни, розроблені на підприємстві, застосовуються на 57 типах літальних апаратів в Україні і 109 країнах світу. ДП «ЗМКБ «Прогрес» одне з небагатьох підприємством області, яке забезпечило зростання промислового виробництва, який склав 109,2% в порівнянні з минулорічним показником. За його словами, зараз дуже важливо передбачити розроблення та затвердження Державної комплексної цільової науково-технічної програми розвитку авіаційної промисловості України. 

Також урядовець побував на Запорізькому алюмінієвому комбінаті. Виконувач обов’язків генерального директора акціонерного товариства Олександр Заіка розповів, що Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат раніше був єдиним в Україні виробником первинного алюмінію, легованих сплавів на його основі, кристалічного кремнію, феросиліцію і силуміну. На комбінаті здійснювався повний металургійний цикл: від перероблення руди до виробництва алюмінію і сплавів на його основі. Наразі підприємство не працює та знаходиться в занедбаному стані. Окрім цього, варто додати, що в Україні немає жодного підприємства, яке б виготовляло алюміній.

Пан Міністр наголосив, що такого прикладу, як Запорізький алюмінієвий комбінат, не має бути в нашій країні. Це приклад того, як інвестори викупають підприємства і просто руйнують українську промисловість. Держава і суспільство мають з цим боротися: де можливо – відновлювати, де неможливо – будувати щось нове. Усі державні органи мають працювати на Україну, а не проти, як у випадку із ЗАлКом.

На останок Тимофій Милованов та Віталій Туринок відвідали полігон промислових відходів. Балка Середня загальною площею 221 га експлуатується рядом промислових підприємств: ПАТ «ЗМК «Запоріжсталь», ПрАТ «Дніпроспецсталь», АТ «Запорізький завод феросплавів», ПрАТ «Запоріжкокс», та є однією зі складових ланок інфраструктури металургійного комплексу м. Запоріжжя. Земельні ділянки під Балкою належать промисловим підприємствам. Власниками відходів є підприємства, в результаті діяльності яких вони утворені.

– Насправді, я не бачу причин, чому наша промисловість не може розвиватись. Ми маємо бути успішними. Держава може надати допомогу у багатьох питаннях: знайти інвестора, захистити права власності, сприяти вирішенню судових справ, які тягнуться роками, самим створити інвестиційні програми. Я дійсно шокований, скільки вихлопів від заводів ми побачили в Запоріжжі. Я не знаю, як люди живуть через дорогу. Наскільки я розумію, у Запоріжжі немає екологічного моніторингу і люди не знають, наскільки це все небезпечно. Ми маємо поважати людей та їхнє здоров’я. Тож, ми маємо знайти шлях, аби поєднати і захист екології, і розвиток промисловості, – відзначив Тимофій Милованов.

Підсумовуючи, голова Запорізької облдержадміністрації Віталій Туринок зазначив, що саме екологія −  дуже болісне для Запоріжжя питання.

– Ми працюємо постійно у напрямку покращення стану галузі екології. У першу чергу, звичайно, нам потрібен якісний правдивий моніторинг. Від Уряду і Верховної Ради України очікуємо на зміни у законодавчих актах щодо кількості викидів у повітря. Головне, що у нас з Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства є розуміння та перспективне бачення, як вирішити цю ситуацію. Завтра життя не закінчується – нам і нашим дітям тут жити, тож, будемо робити якісно. Все-таки Запоріжжя носить ім’я індустріального серця України і розвиток промисловості для нас також є важливим, – наголосив Віталій Туринок.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 25.08.2024

Впродовж доби окупанти 335 разів били по 12 населених пунктах Запорізької області.

Виставки, спортивні заходи, панельна дискусія та концерт: прифронтове Запоріжжя святкує День Незалежності України

Служити і захищати: у Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

В Запоріжжі кращим працівникам органів прокуратури вручили нагороди на честь Дня Незалежності України

Незалежність – це не просто слово: головне державне свято в Запоріжжі проходить під звуки повітряної тривоги

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 24.08.2024

Впродовж доби окупанти 306 разів били по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 912-го дня війни

Запоріжжя впевнено крокує у майбутнє: на правому березі міста зводять сучасну «підземну» школу

«Все буде UA!»: в Запоріжжі погасили нову марку від Укрпошти

Символ боротьби за волю: у Запорізькому обласному краєзнавчому музеї відкрилась виставка прапорів