Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Виклики часу вимагають негайного реагування влади

27 січня 2009 - 14:54

За словами керівника регіону у січні економіка області витримала кризові навантаження. До місцевих бюджетів з початку місяця надійшло на 5,2% більше коштів, ніж за відповідний період минулого року. Зниження надходжень спостерігається лише у Запоріжжі і Мелітополі, Запорізькому, Розівському та Великобілозерському районах.

Втім, місцеві бюджети отримали дотацію вирівнювання з державного бюджету лише на 31,5% від місячного плану. Решта суми має надійти з 1 по 10 лютого.

Аванс за січень вчасно отримали працівники бюджетної сфери більшості адміністративних територій області. Це питання, а також стан пенсійного забезпечення та виплати гарантованого державою переліку соціальних виплат жителям регіону знаходиться на щоденному контролі облдержадміністрації.

У січні дещо стабілізувалася ситуація на ринку праці, хоча тенденція до збільшення числа звільнених збережеться і надалі. Тому Олександр Старух звернувся з проханням до журналістів - якомога більше роз'яснювати запоріжцям їхні трудові права. Зокрема, працюючі громадяни мусять знати, що нещодавно ухвалено зміни до законодавства про працю, на жаль, не на користь тих, хто звільняється за статтею «за згодою сторін». З 13 січня звільнені за цією статтею не мають права на отримання допомоги по безробіттю одразу після набуття статусу безробітного.

Олександр Старух акцентував увагу ще на одній проблемі – так званому прихованому безробітті. Часто-густо керівники підприємств запроваджують не повний робочий тиждень, економлячи на виплатах. Натомість наймані робітники, навпаки, страждають, бо і звільнитись не можуть, і отримають мізерну суму. Керівники обласної виконавчої влади вже провели зустріч з цього приводу з профспілковим активом області, під час якої, зокрема, обговорили стан виконання регіонального плану антикризових заходів та перспективи забезпечення соціальних гарантій для жителів регіону.

За словами очільника області назріла необхідність перегляду тристоронньої регіональної угоди, оскільки певні її положення не можуть бути виконані сьогодні з об'єктивних причин, а деякі нові виклики часу, навпаки, не відображені.

Нових підходів до вирішення проблеми вимагає і цінова ситуація, що складається на споживчому ринку товарів та послуг. Днями зроблено перший крок з метою її поліпшення на ринку лікарських засобів.

- Підписаний меморандум між обласною виконавчою владою і представниками фармацевтичного бізнесу дає підстави сподіватись на стабілізацію цін на лікарські препарати, - зазначив Олександр Старух.

Також щонайменше двічі на місяць облдержадміністрація буде проводити селекторні наради з керівниками територій з метою регулювання доступними важелями цінової політики на ринку продовольчих товарів.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни