Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Віталій Туринок здійснив робочу поїздку до ОТГ Оріхівського та Новомиколаївського районів

11 грудня 2019 - 13:15

Голова облдержадміністрації Віталій Туринок у рамках робочої поїздки відвідав Оріхівський та Новомиколаївський райони. Очільник регіону зустрівся з активом Любицької та Тернуватської об’єднаних територіальних громад.

У зустрічі взяли участь жителі ОТГ, працівники закладів освіти та охорони здоров’я,  сільські, селищні голови, депутати місцевих рад, керівники комунальних підприємств, представники політичних партій та громадських організацій, представники структурних підрозділів райдержадміністрацій, активісти.

Реформа децентралізації добігає кінця. У громад, які мають бажання добровільно об’єднатися, залишилося на це небагато часу. Незабаром етап добровільного об’єднання завершиться. Громади, які не прийняли відповідних рішень, будуть об’єднані в адміністративному порядку відповідно до перспективного плану. Важливо, щоб свій досвід громади поширювали серед колег, щоб публічно підтримували реформу. Наша зустріч свідчить про те, що влада відкрита для діалогу, ми готові спілкуватися з кожною громадою. Можу запевнити, що майбутній адміністративно-територіальний устрій буде формуватися з урахуванням думки громад, але це має бути підкріплено розрахунками, а не лише особистими бажаннями та емоціями. Ми готові сприяти розвитку кожної ОТГ області та надамо будь-яку інформацію щодо децентралізації, реформи освіти та охорони здоров’я, – наголосив Віталій Туринок.

Як повідомила керівниця апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко, на території області створено 59 об’єднаних територіальних громад. Майже 74% від загальної площі області охоплені громадами. В області немає жодного району, де б не створилася хоча б одна громада. Новомиколаївський район почав процес добровільної децентралізації не спочатку. І зараз уже створено дві ОТГ – Любицьку та Тернуватську. У цих громадах уже зовсім скоро, 22 грудня, відбудуться перші вибори.

Консультантка Запорізького регіонального відділення Асоціації міст України Олександра Оляніна розповіла  про  формування бюджетів об’єднаних громад та їх перші кроки після виборів.

В Оріхівському районі Віталій Туринок зустрівся з Комишуваським селищним головою Юрієм Карапетяном та Преображенським сільським головою  Володимиром  Сідуном.

Голова облдержадміністрації наголосив на тому, що об’єднані громади  можуть звертатися до обласної державної адміністрації з тими проблемами, які не вирішуються роками,  для їх спільного опрацювання. Було окремо відмічено важливість постійного діалогу з активом ОТГ про ініціативи Президента України, політику Уряду та хід реформ у країні.

У рамках робочої поїздки Віталій Туринок також ознайомився з ходом реконструкції навчально-виховного комплексу «Джерело», що у сел. Комишуваха Оріхівського району. У закладі  реалізується проєкт у рамках Програми по опорному закладу «Ми за сталий енергетичний розвиток та збереження клімату». Як повідомив Комишуваський селищний голова Юрій Карапетян, уперше за 60 років у цій школі робиться ремонт. Зараз тут навчається майже 900 дітей. У 2018 році  реалізовано першу чергу будівництва, яка включала в себе утеплення фасаду, заміну покрівлі та утеплення перекриття. Наразі роботи тривають. Черги проєкту включають  реконструкцію інженерних систем, системи вентиляції, санітарних вузлів та внутрішнього оздоблення.  У 2020 році роботи продовжуватимуться. Єдиною проблемою залишається те, що гроші з бюджету «заходять» дуже пізно. Тож тепер ремонтні роботи доводиться виконувати в той час, коли триває навчальний процес.

В Оріхівському районі голова облдержадміністрації також відвідав  Микільський старостинський округ №3, який складається з трьох населених пунктів: с. Микільське, с. Новосолошине та с. Тимошівка. Варто зазначити, що в окрузі проживає 356 людей. У головній адміністративній будівлі округу розташувалися старостинський округ, дошкільний навчальний заклад «Весняночка», амбулаторія, бібліотека та актова зала. У попередні роки в цьому окрузі громадою було реалізовано проєкти на суму понад  три мільйони гривень. Зокрема, капітально відремонтовано із застосуванням енергозберігаючих технологій дошкільний навчальний заклад «Весняночка», навчально-виховний комплекс «Основа», реконструйовано комплекс будівель і споруд у с. Микільське. За допомогою Програми ЄС ПРООН у 2017 році відремонтовано вуличне освітлення.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 25.08.2024

Впродовж доби окупанти 335 разів били по 12 населених пунктах Запорізької області.

Виставки, спортивні заходи, панельна дискусія та концерт: прифронтове Запоріжжя святкує День Незалежності України

Служити і захищати: у Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

В Запоріжжі кращим працівникам органів прокуратури вручили нагороди на честь Дня Незалежності України

Незалежність – це не просто слово: головне державне свято в Запоріжжі проходить під звуки повітряної тривоги

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 24.08.2024

Впродовж доби окупанти 306 разів били по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 912-го дня війни

Запоріжжя впевнено крокує у майбутнє: на правому березі міста зводять сучасну «підземну» школу

«Все буде UA!»: в Запоріжжі погасили нову марку від Укрпошти

Символ боротьби за волю: у Запорізькому обласному краєзнавчому музеї відкрилась виставка прапорів