Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук закликає регіони активізувати роботу щодо вакцинування

26 листопада 2019 - 16:28

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук провів з представниками облдержадміністрацій селекторну нараду з питань подальшої готовності регіонів до запровадження реформи системи фінансування спеціалізованої та високоспеціалізованої медичної допомоги та імунізації населення.

У заході взяли участь голова Запорізької облдержадміністрації Віталій Туринок, його перший заступник Іван Федоров та очільниця Східного міжрегіонального департаменту НСЗУ Наталія Будяк.

– У державному бюджеті на 2020 рік на програму медичних гарантій, яка в повному обсязі запрацює з наступного року, закладено 72 мільярди гривень. В основу програми покладено новий принцип розподілу фінансування галузі охорони здоров’я. Медична субвенція буде замінена новим інструментом – програмою медичних гарантій. За інформацією з регіонів, не всі заклади змогли в повному обсязі підготуватися до старту програми. Втім, ми ще маємо час, щоб надолужити тим, хто не встиг. Принцип дуже простий: лікарні мають автономізуватися, комп’ютеризуватися та підключитися до електронної системи охорони здоров’я, – зазначив Олексій Гончарук.

Як повідомив Віталій Туринок, на початок грудня запланована сесія обласної ради, на якій буде розглядатися питання щодо переходу на КНП. За планом до 1 квітня 2020 року Запорізька область буде готова до переходу на програму медичних гарантій.

За інформацією Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, в області функціонує 48 закладів надання первинної медичної допомоги. Наразі 47 закладів (98%) перетворено на комунальні некомерційні підприємства. Крім цього, функціонують 54 заклади охорони здоров’я, які надають вторинну медичну допомогу. Реорганізовано наразі 84% (45 закладів). Також функціонує 51 заклад, що надає третинну медичну допомогу. Наразі триває процес реорганізації цих закладів.

Загалом 47 комунальних некомерційних підприємств надання первинної медичної допомоги, два заклади спеціалізованої медичної допомоги та 17 приватних підприємств та ФОП уже уклали договори про медичне обслуговування населення за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення з НСЗУ на 2019 рік.

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук та Міністерка охорони здоров’я України Зоряна Скалецька також наголосили на необхідності підвищення рівня охоплення населення щепленнями.

– Нормальний рівень захищеності суспільства – це коли понад 95% людей вакциновані. Це означає, що будь-яка епідемія не зможе швидко поширюватись. Для нас критично важливо, щоб цей показник був досягнутий. По Україні показники різні, а є області, де рівень нижчий за 50%. Я закликаю регіони почати активну інформаційну роботу, що вакцинація - це потрібно і необхідно. Нам потрібно забезпечити рівень вакцинації в суспільстві. Вакцини у нас є, – підкреслив Олексій Гончарук.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Впродовж доби окупанти 287 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 25.08.2024

Впродовж доби окупанти 335 разів били по 12 населених пунктах Запорізької області.

Виставки, спортивні заходи, панельна дискусія та концерт: прифронтове Запоріжжя святкує День Незалежності України

Служити і захищати: у Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

В Запоріжжі кращим працівникам органів прокуратури вручили нагороди на честь Дня Незалежності України

Незалежність – це не просто слово: головне державне свято в Запоріжжі проходить під звуки повітряної тривоги

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 24.08.2024

Впродовж доби окупанти 306 разів били по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 912-го дня війни

Запоріжжя впевнено крокує у майбутнє: на правому березі міста зводять сучасну «підземну» школу

«Все буде UA!»: в Запоріжжі погасили нову марку від Укрпошти