Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

План регіонального замовлення на підготовку робітничих кадрів в області виконано на 89%

26 листопада 2019 - 14:40

Засідання регіональної ради професійної освіти (стейкхолдерів) при облдержадміністрації відбулося під керівництвом директорки Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Тетяни Озерової. У ньому взяли участь керівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти та роботодавці.

За словами Тетяни Озерової, у Запорізькій області функціонують 35 закладів професійної (професійно-технічної) освіти. З них: шість вищих професійних училищ, 16 професійних ліцеїв, сім центрів професійно-технічної освіти, п’ять навчальних центрів при кримінально-виконавчих установах закритого типу та один структурний підрозділ при вищому навчальному закладі.

Первинна професійна підготовка та професійно-технічне навчання у закладах професійної освіти області здійснюється з 87 професій за 16 напрямами господарської діяльності для шести галузей економіки.

Щорічно професійним навчанням в області охоплено понад 12 тис. учнів. Середня чисельність учнів у одному закладі професійної освіти в 2019 році становить приблизно 420 осіб. Проте контингент учнів за останні роки має тенденцію до зменшення, що призводить до збільшення кількості малокомплектних закладів. Наприклад, нині в семи закладах професійної освіти навчається менше 200 осіб. Загалом проєктна потужність закладів професійної освіти області використовується лише на 52%, а витрати плануються на утримання всього майнового комплексу закладу.

У 2019 році із запланованих обсягів регіонального замовлення на підготовку робітничих кадрів для закладів професійної освіти у кількості 5 164 особи зараховано на навчання 4 592 учні, тобто план  виконано на 89%, що більше торішнього показника на 9 %. Протягом 2019 року у закладах професійної (професійно-технічної) освіти області підготовлено 4 тисячі 342 кваліфікованих робітників та молодших спеціалістів, які навчалися за регіональним замовленням. З них працевлаштовано на перше робоче місце 3548 особи або 81,7% випускників. Продовжують навчання у закладах вищої освіти 335 осіб або 7,7%, призвані до Збройних сил України  90 осіб або 2%. Не працевлаштовано 369 осіб або 8,5%.

За підсумками обговорення питання регіональна рада ухвалила низку рішень.

Департаменту освіти і науки облдержадміністрації з метою підвищення якості професійно-технічної освіти доручено продовжити модернізацію мережі закладів професійно-технічної освіти. Запорізькому обласному центру зайнятості, керівникам підприємствам області рекомендовано забезпечити проведення профорієнтаційної роботи серед учнів щодо можливостей здобуття ними робітничих професій.

Керівникам закладів професійної (професійно-технічної) освіти області у 2019/20 навчальному році доручено забезпечити виконання обсягів регіонального замовлення на підготовку кваліфікованих робітничих кадрів та молодших спеціалістів у 2020 році; зміцнити навчально-матеріальну базу, використовувати новітні виробничі технології та ефективні форми навчання молоді та дорослого населення.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

Читайте також

Впродовж доби окупанти 287 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 25.08.2024

Впродовж доби окупанти 335 разів били по 12 населених пунктах Запорізької області.

Виставки, спортивні заходи, панельна дискусія та концерт: прифронтове Запоріжжя святкує День Незалежності України

Служити і захищати: у Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

В Запоріжжі кращим працівникам органів прокуратури вручили нагороди на честь Дня Незалежності України

Незалежність – це не просто слово: головне державне свято в Запоріжжі проходить під звуки повітряної тривоги

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 24.08.2024

Впродовж доби окупанти 306 разів били по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 912-го дня війни

Запоріжжя впевнено крокує у майбутнє: на правому березі міста зводять сучасну «підземну» школу

«Все буде UA!»: в Запоріжжі погасили нову марку від Укрпошти