Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці запалюють свічки в пам’ять жертв Голодоморів

23 листопада 2019 - 18:09

Україна сьогодні вшановує пам’ять жертв Голодоморів. У Запоріжжі на згадку про загиблих приспущені державні прапори, обмежено проведення розважальних заходів. Небайдужі городяни зібрались біля пам'ятника жертвам Голодомору та запалили свічку пам’яті.

Люди принесли до меморіалу колоски з чорними стрічками, квіти, свічки та лампадки. Участь у мітингу-реквіємі взяли голова Запорізької облдержадміністрації Віталій Туринок, заступник голови облдержадміністрації Володимир Тарасенко, заступниця голови облдержадміністрації Марина Кудерчук, керівниця апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко,  представники обласної та міської влади, громадськості, благодійних організацій, активісти, молодь і духовенство.

Зазначимо, у четверту суботу листопада українці по всьому світу запалюють свічки пам'яті у себе на вікнах чи біля меморіалів Голодомору. Цю традицію започаткував історик та дослідник Голодомору Джеймс Мейс. Міжнародна акція «Запали свічку» охопила вже 40 країн світу.

Так увесь світ вшановує пам’ять жертв геноциду українського народу 1932-1933 років, голодоморів 1921-1922, 1946-1947 років в Україні, які були одним із найжорстокіших злочинів ХХ століття.

У Національній хвилині мовчання присутні схилили голови перед світлою пам'яттю померлих від голоду. Після чого представники різних конфесій провели молебень. Присутні на мітингу-реквієму поклали квіти і поминальні свічки до пам'ятника жертвам Голодомору. 

Довідково.

У Запорізькому регіоні виявлено 58 місць поховань жертв Голодомору, встановлено 118 пам’ятників на згадку про ті страшні події. За ініціативи обласної влади останнім часом відкрито пам’ятні знаки у с. Новомиколаївка Мелітопольського району, с. Борисівка Приморського району та с.Новопрокопівка Токмацького району. На залізничній станції «Гайчур» на Новомиколаївщині увічнено пам’ять селян, яких тоталітарний режим депортував до Сибіру.

У регіональному томі національної Книги пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років містяться імена 33805 наших земляків, які загинули від комуністичного геноциду. Реальна кількість жертв була набагато більшою.

Голодомор був помстою більшовиків українському селянству за спротив колективізації. У 1929 – 1930 роках масові антиколгоспні виступи відбулися в с. Розумівка, Мар’ївка, Біленьке, Широке Запорізького району, в с.Любимівка, сел. Михайлівка та на ст. Пришиб Михайлівського району.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Впродовж доби окупанти 287 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 25.08.2024

Впродовж доби окупанти 335 разів били по 12 населених пунктах Запорізької області.

Виставки, спортивні заходи, панельна дискусія та концерт: прифронтове Запоріжжя святкує День Незалежності України

Служити і захищати: у Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

В Запоріжжі кращим працівникам органів прокуратури вручили нагороди на честь Дня Незалежності України

Незалежність – це не просто слово: головне державне свято в Запоріжжі проходить під звуки повітряної тривоги

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 24.08.2024

Впродовж доби окупанти 306 разів били по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 912-го дня війни

Запоріжжя впевнено крокує у майбутнє: на правому березі міста зводять сучасну «підземну» школу

«Все буде UA!»: в Запоріжжі погасили нову марку від Укрпошти