Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запоріжжі обговорили питання євроатлантичної інтеграції

13 листопада 2019 - 13:46

У рамках проведення широкої інформаційної кампанії в Запоріжжі відбувся семінар-тренінг «Синергія громадських організацій та урядових інституцій щодо інформування суспільства з питань євроатлантичної інтеграції». Захід проводиться організацією Громадська Ліга Україна-НАТО за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні та за участю держслужбовців виконавчих органів влади, дотичних до процесів євроатлантичної інтеграції, а також представників сектору безпеки.

Учасники семінару приділили увагу питанням стратегічних документів співробітництва України з НАТО як дорожній карті реформ в Україні, зокрема інформаційним та законодавчим аспектам співробітництва. Як повідомив  голова Громадської Ліги Україна-НАТО Сергій Джердж, нині дуже важливо сформувати загальноукраїнське значення цього процесу, аби в усіх регіонах України було однакове розуміння та бачення того, що відбувається. Головним завданням є досягнення спільних критеріїв та стандартів. Адже співпраця з НАТО передбачає не тільки військовий напрямок, а й реформи держави: судової системи, економіки, досягнення демократії, забезпечення прав людини та виборчі процеси. Тобто все, що робить країну демократичнішою, а економіку - сильнішою.

Крім цього, учасники семінару обговорили Річну Національну Програму під егідою Комісії Україна-НАТО на 2019 рік. Сергій Джердж підкреслив, що співробітництво України та НАТО з кожним роком зростає якісно та кількісно і містить чимало напрямків. Зокрема, на наступний рік заплановано Програму, яка містить 1100 заходів, тоді як у цьому році - близько 600 заходів. Нині Україна знаходиться у фокусі уваги НАТО. Тож окрім Річної Програми йдеться про співробітництво інституцій, окремих областей та трастових фондів. Близько 60% коштів, які вони виділяють,  спрямовані саме на Україну, тоді як решта 40% - на інші країни-партнери НАТО.

Окрему увагу було приділено відносинам Україна-НАТО в рамках військового та невійськового співробітництва. Так, заступник начальника Головного управління військового співробітництва та миротворчих операцій Генштабу ЗСУ полковник Валентин Левчик зазначив, що у військовому сенсі фокус співпраці спрямований на підвищення оперативної спроможності ЗСУ, а також  реформування ЗСУ за підтримки НАТО, враховуючи нині існуючі передові напрямки і методики.

Начальник науково-дослідної лабораторії Науково-дослідного центру гуманітарних питань ЗСУ Віктор Топальський звернув увагу на те, що діяльність НАТО в оборонній сфері - це лише третина питань. Інші напрямки стосуються екологічної, економічної, транспортної, дипломатичної, політичної та інших сфер. Спікер також наголосив, що після вступу до НАТО більшість держав отримують приріст інвестицій. 

Довідково.

Громадська Ліга Україна-НАТО створена в 2003 році як ініціатива неурядових організацій за сприяння державних органів влади. На сьогодні Ліга об’єднує 65 всеукраїнських і регіональних громадських організацій, що сприяють інформуванню суспільства з безпекових питань та поширенню об’єктивних знань щодо співробітництва України з НАТО.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Допомога аграріям: Уряд розробив механізм надання спеціальних субсидій

Фундамент для майбутніх репарацій: як подати заявку в Міжнародний реєстр збитків через портал «Дія»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.08.2024

Впродовж доби окупанти 287 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 25.08.2024

Впродовж доби окупанти 335 разів били по 12 населених пунктах Запорізької області.

Виставки, спортивні заходи, панельна дискусія та концерт: прифронтове Запоріжжя святкує День Незалежності України

Служити і захищати: у Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

В Запоріжжі кращим працівникам органів прокуратури вручили нагороди на честь Дня Незалежності України

Незалежність – це не просто слово: головне державне свято в Запоріжжі проходить під звуки повітряної тривоги

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 24.08.2024

Впродовж доби окупанти 306 разів били по 9 населених пунктах Запорізької області