Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Завершено будівництво останньої черги вітропарку Приморської ВЕС

1 листопада 2019 - 12:41

Сьогодні, 1 листопада, у Приазовському районі відбулося урочисте відкриття Приморської вітроелектростанції II. Урочистості присвячено завершенню будівництва останньої черги вітропарку.

Приморська ВЕС – одна з найбільших в Україні (нарівні з Ботієвською ВЕС). Складається з двох черг будівництва по 100 МВт. Кожна черга – це 26 вітротурбін (разом 52). Будівництво станції починалося у 2011 році, але в 2014 році було призупинено. Проєкт відновлено в  2016 році.  Будівництво I черги стартувало в січні 2018, ІІ черги - в листопаді 2018.

З березня 2019 року вітротурбіни ВЕС у порядку поступового введення в експлуатацію почали підключатися до об'єднаної енергетичної системи України для генерації «зеленої» електроенергії.

На ВЕС встановлено вітротурбіни 3.8-мегаватного класу виробництва компанії General Electric.

На Приморській ВЕС уперше в Україні використано інноваційну технологію «цифрова підстанція». Таким чином вітроелектростанція стала майданчиком для реалізації цифрових технологій в енергетиці та зразком для подальшого проєктування вітроелектростанцій в Україні.

В урочистому відкритті Приморської ВЕС II  взяли участь голова облдержадміністрації Віталій Туринок та заступник голови облдержадміністрації (стажування) Володимир Тарасенко.

Очільник області привітав колектив компанії, а також усіх жителів області із запуском Приморської ВЕС.

− Мені дуже приємно сьогодні бути присутнім на відкритті другої черги Приморської ВЕС. Це 200 МВт енергії в дії. На сьогодні ДТЕК є справжнім лідером в освоєнні альтернативної енергетики, впровадження якої є стратегічно важливим для регіону та України. Адже ми зможемо менше використовувати вугілля, станемо більш енергетично незалежними, − зазначив у своєму виступі під час запуску ВЕС Віталій Туринок.

За значний внесок у забезпечення реалізації вітроенергетичних проєктів та з нагоди відкриття другої черги Приморської ВЕС очільник області вручив грамоти облдержадміністрації  працівникам ТОВ «Приморська ВЕС-2»: Денису Мирошенкову та Олені Зесенко.

Важливість розвитку альтернативної енергетики в Україні також відзначив у своєму виступі генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко.

− Десять років тому було прийнято рішення про будівництво пілотної Ботієвської станції. Це стало першим кроком, щоб Запорізька область стала лідером вітроенергетики в країні. Майбутнє - за зеленою енергетикою, і відкриття ВЕС − це успішне завершення міжнародного проєкту. Такі великі проєкти ми продовжимо реалізовувати в Україні, це гідний приклад сучасної чистої зеленої енергетики, −  наголосив Максим Тимченко.

Як працює Приморська ВЕС, учасники урочистого заходу мали можливість дізнатися особисто та детально. Для всіх охочих була проведена екскурсія по вітроелектростанції.

Довідково.

Загальна вартість проєкту становить 321 млн євро. У проєкт залучено 180 млн євро іноземних інвестицій (по 90 млн євро на кожну чергу).

На будівництві двох черг було задіяно понад 500 працівників, які отримали можливість тимчасового заробітку.

Українські підрядники отримали замовлення на 30 млн євро під час будівництва другої черги.

Висота вежі вітряка –110 метрів (вище монумента «Батьківщина-мати» в Києві); довжина лопаті - 65 метрів; глибина фундаменту для вітротурбіни -16-24 м залежно від місця встановлення (для порівняння - максимальна глибина Азовського моря - 14 метрів).

ІІ черга Приморської ВЕС буде генерувати на 8 % більше електроенергії щорічно завдяки більшому діаметру вітроколеса - 137 м проти 130 м в I черзі ВЕС. Інших відмінностей між чергами немає.

Дві черги Приморської ВЕС (200 МВт) будуть генерувати близько 700 млн кВт*г "зеленої" електроенергії щорічно. Виробленої електроенергії вистачить для постачання 360 тис. квартир або приватних будинків.

Приморська ВЕС здатна скоротити викиди СО2 на 750 тис. тонн щорічно. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

 

Читайте також

Всеукраїнський проєкт «Освітній Суп»: запорізькі школярі можуть долучитися до безоплатних занять з української мови та математики

Допомога аграріям: Уряд розробив механізм надання спеціальних субсидій

Фундамент для майбутніх репарацій: як подати заявку в Міжнародний реєстр збитків через портал «Дія»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.08.2024

Впродовж доби окупанти 287 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 25.08.2024

Впродовж доби окупанти 335 разів били по 12 населених пунктах Запорізької області.

Виставки, спортивні заходи, панельна дискусія та концерт: прифронтове Запоріжжя святкує День Незалежності України

Служити і захищати: у Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

В Запоріжжі кращим працівникам органів прокуратури вручили нагороди на честь Дня Незалежності України

Незалежність – це не просто слово: головне державне свято в Запоріжжі проходить під звуки повітряної тривоги

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 24.08.2024