Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Національний заповідник «Хортиця» потребує державної програми розвитку

17 грудня 2008 - 10:08

До такого висновку дійшли члени постійно діючої комісії при облдержадміністрації та постійної комісії Запорізької міської ради з питань розвитку Національного заповідника «Хортиця» на своєму спільному засіданні, яке провів заступник голови облдержадміністрації Микола Фролов.

Перш за все учасники зібрання розглянули питання інвентаризації земельних ділянок під об'єктами комунальної власності на острові, визначення статусу населених пунктів, що не внесені до генерального плану розвитку Запоріжжя, та приватизації житла на Хортиці.

З бюджету Запоріжжя цього року виділено 342 тисячі гривень на інвентаризацію земельних ділянок на острові і на початку наступного року ця робота має бути закінчена. Хоча є проблеми, які так просто не вирішити. Приміром, як бути з об'єктами, які не входять ні до комунальної власності, ні до рекреаційної зони? Де знайти господаря колишньої зональної комсомольської школи, будівля якої у занедбаному стані, а земельна ділянка навколо нагадує смітник? Як відселити людей, що проживають у селищах, яких в документах не існує? На відселення, за словами генерального директора заповідника Максима Остапенка, потрібно щонайменше 27 млн. грн. У державному бюджеті, за кошти якого фінансується заповідник в цілому, такої статті витрат не передбачено. Місцевий бюджет просто, як кажуть, такої суми «не потягне». Депутати Запорізької міської ради взагалі налаштовані войовничо, мовляв, якщо заповідник має статус національного, то нехай держава і розв'язує проблеми острова, а місто буде лише допомагати.

Члени обох комісій дійшли спільного думки, що потрібна окрема цільова державна програма щодо приватизації на Хортиці або навіть окремий закон по острову, який би узгодив спірні питання.

Обласна державна адміністрація вже подала проект такої програми до центральних органів влади і з вересня очікується його розгляд на засіданні Кабінету Міністрів України.

Микола Фролов вніс пропозицію на підтримку житлового фонду на острові наступного року виділити порівну кошти за рахунок субвенцій з державного бюджету і з бюджету міста Запоріжжя.

Також обласна виконавча влада розгляне питання дотації транспортного маршруту «ПК ім.. Кірова – сел. Овочівників». За розрахунками міської влади обслуговування цього маршруту потребує 137 тисяч гривень.

- Маршрут повинен діяти, бо він стане тією конкретною справою, яку ми можемо зробити для людей вже сьогодні, - зазначив Микола Фролов.

Вирішено також природоохоронні заходи на Хортиці наступного року фінансувати з двох джерел – за кошти міського і обласного екологічних фондів.

Облдержадміністрація взяла на себе зобов'язання опрацювати питання передачі електромереж ДСП «Хортиця» до комунальної власності, а можливо, знайти й інший варіант вирішення проблеми.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі