Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Розвинуте громадянське суспільство – ознака демократичного устрою

10 грудня 2008 - 15:56

Сьогодні світова спільнота відзначає 60-у річницю прийняття Загальної декларації прав людини. З нагоди цієї події та враховуючи важливе значення правової освіти в розбудові Української держави Указом Президента України нинішній тиждень оголошений Всеукраїнським тижнем права.

60-річчя прийняття Загальної декларації прав людини стало і темою "круглого столу" за участю голови облдержадміністрації Олександра Старуха, заступника голови облради Анатолія Світлицького, представників правозахисного руху, громадських організацій та науковців.

- Правозахисний рух завжди був і буде у дискусії з владою за самою своєю сутністю. Але у розвинутій демократичній державі результатом цієї дискусії має бути максимальне дотримання всіх прав громадян, що викладені у Загальній декларації прав людини, - звернувся до присутніх Олександр Старух. – Звісно, не всі положення цього документу виконуються, але Декларація є тим своєрідним ідеалом, досягти якого мають прагнути і влада, і громадськість.

Керівник регіону також наголосив на провідній ролі, що за радянських часів відігравав правозахисний рух у пробудженні громадянської свідомості, закладанні підґрунтя для формування громадянського суспільства.

- Правозахисники в ті часи були чи не єдиними, хто мав і активну позицію, і мужність її відстоювати, - зазначив Олександр Старух. – Саме активна громадянська позиція людей, участь у житті держави громадських організацій і є ознакою демократичного суспільства.

Учасники "круглого столу" віддали шану видатним правозахисникам часів колишнього СРСР, у тому числі і нашому землякові – Петру Григоренку, уродженцеві Приморського району.

- Днями на школі, де навчався наш видатний земляк, буде встановлено меморіальну дошку, - пообіцяв очільник області.

В рамках «круглого столу» було також презентовано книгу молодого запорізького історика Руслана Шиханова «Керівники міста Запоріжжя: 1921-1939 роки».

У цій роботі на основі архівних джерел вперше детально досліджено біографії керівників міста тих часів, які всі без винятку були репресовані сталінським режимом та розстріляні.

- Це є прикладом того, до чого призводить дисбаланс всередині країни та відсутність розвинутого громадянського суспільства, що здатне контролювати владу, - зауважив Олександр Старух.

На думку посадовця, сьогодні спільним обов'язком влади та громадськості є відновити історичну справедливість та відродити в пам'яті запоріжців імена тих, хто розбудовував Запоріжжя 20-30 років, хто творив історію рідного міста.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі