Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Корективи до антикризових заходів вносить саме життя

9 грудня 2008 - 16:12

На засіданні колегії облдержадміністрації, що відбулась під головуванням голови ОДА Олександра Старуха, був розглянутий план регіональних антикризових заходів по Запорізькій області. У роботі колегії взяли участь заступники голови ОДА Олександр Бережний, Олександр Сін, Роман Дригинич та куратор регіону у Секретаріаті Президента України Олександр Баглій.

Як відомо, з 18 листопада згідно розпорядження голови обласної виконавчої влади діє робоча група з питань мінімізації негативного впливу на соціально-економічну ситуацію в Запорізькій області, яка розробила план антикризових заходів на 2008-2009 роки. 27 листопада на сесії обласної ради цей документ був прийнятий за основу.

За час, що минув, до плану антикризових заходів були також внесені пропозиції, що надійшли від облради та сільгоспвиробників.

Оновлені антикризові заходи на розгляд членів колегії представив заступник голови облдержадміністрації Олександр Сін.

Перший розділ документу стосується підготовки пропозицій центральним органам виконавчої влади.

До нього включено 59 пропозицій, у тому числі щодо надання підтримки регіональним виробникам з урахуванням специфіки їх проблем (в основному, це підприємства металургійного комплексу та автомобілебудування), стимулювання інвестиційної та інноваційної діяльності підприємств, питання вдосконалення міжбюджетних відносин, посилення соціальної відповідальності роботодавців тощо.

Враховано і конкретні пропозиції, які висловили представники агропромислового комплексу на нараді у голови облдержадміністрації 26 листопада поточного року.

Облдержадміністрація також пропонує для вирішення на державному рівні наступні заходи:

- використання частини виділеної Україні позики Міжнародного Валютного Фонду для закупки сільськогосподарської продукції у вітчизняних товаровиробників;

- введення обмеження на вартість послуг монополістів (перевізники, ветеринарна та карантинна служба тощо) у процесі реалізації сільськогосподарської продукції;

- скасування усіх обмежень при експорті основних видів зернових та технічних культур.

Як зазначив Олександр Сін, сьогодні п'яту частину з включених до плану антикризових пропозицій вже направлено центральним органам влади.

У другому розділі плану визначено основні заходи, які необхідно запровадити в реальному секторі, фінансово-бюджетній галузі, житлово-комунальному господарстві і соціальній сфері області.

Передусім, це стосується підвищення інвестиційної привабливості регіону, розробки інвестиційних проектів, розширення зовнішньоекономічних, коопераційних зв'язків, коригування Комплексної програми ефективного використання енергоресурсів (йдеться про посилення роботи за напрямками: використання альтернативних джерел отримання енергії, впровадження енергозберігаючих систем опалення), заходи щодо поліпшення бізнес-середовища, розширення можливостей наповнення місцевих бюджетів, раціонального та оптимального використання бюджетних коштів, забезпечення надійного соціального захисту працівників підприємств.

Серед інших заходів облдержадміністрація також пропонує подовжити до кінця 2009 року для окремих промислових підприємств термін реалізації двох природоохоронних програм, що не були виконані у поточному році.

Щодо дій на місцевому рівні, доповідач звернув увагу керівників територій на необхідність за будь-яких умов забезпечити у повному обсязі виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери та своєчасного проведення розрахунків за енергоносії.

Дії влади на усіх рівнях мають бути також спрямовані на створення «зеленої вулиці» для розвитку малого підприємництва, легалізацію заробітної плати, встановлення жорсткого контролю за додержанням суб'єктами господарювання мінімальних гарантій в оплаті праці, сплаті страхових внесків та погашення заборгованості перед Пенсійним фондом.

Ще одне завдання для місцевих органів влади – привести тарифи на житлово-комунальні послуги у відповідність до економічно обґрунтованого рівня., передбачаючи як інвестиційну складову, так і підвищення якості цих послуг.

Окрема увага у плані регіональних антикризових заходів приділена питанням збереження трудових колективів та дотримання прав працівників. Найближчим часом буде створена робоча група за участю представників роботодавців та обласної ради профспілок для координації спільних дій у тих сферах економіки, де існує загроза масового звільнення працівників.

- У кінцевому підсумку всі регіональні антикризові заходи, які ми сьогодні розглядаємо, мають соціальну спрямованість. Актуальність впровадження цих заходів зростає з кожним днем, і корективи, часом, вносить саме життя, - зазначив Олександр Старух.

На засіданні колегії виступили керівники провідних промислових та сільськогосподарських підприємств. Всі вони оцінили план антикризових заходів як актуальний і правильний. Після доопрацювання документу він буде введений в дію.

Учасники зібрання розглянули також питання соціального захисту осіб з обмеженими фізичними можливостями.

 

 

Управління у справах преси та інформації

(.rtf, 126Kb)
(.doc, 44Kb)

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі