Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область закріпилася у п’ятірці лідерів рейтингу щодо формування спроможних громад

15 серпня 2019 - 12:25

Мінрегіон оприлюднив нові дані моніторингу процесу децентралізації та реформування місцевого самоврядування. Так, за станом на 10 серпня 2019 року в Україні сформовано 936 об’єднаних територіальних громад, 56 з них - у Запорізькій області.

За інформацією Мінрегіону, загалом по Україні 55 новостворених ОТГ очікують рішення ЦВК про призначення на їх території перших місцевих виборів, у тому числі вісім громад – у Запорізькій області.

У Міністерстві назвали регіони-лідери рейтингу формування спроможних громад: Житомирська, Чернігівська, Дніпропетровська, Запорізька та Хмельницька області. Запорізька область продовжує упевнено утримувати позиції в п’ятірці лідерів загальнодержавного рейтингу процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування.

Варто відзначити, що громади Запорізької області використовують важливий інструмент для розвитку – співробітництво територіальних громад. На сьогодні між громадами області укладено дев’ять договорів у формі спільного фінансування (утримання) підприємств, установ та організацій комунальної форми власності, делегування виконання окремих завдань у сфері охорони здоров’я, утворення спільного органу управління,  реалізації спільного проєкту «Розширення спектру надання адміністративних послуг та їх територіальної доступності», реалізації спільного проєкту з питань якісних адміністративних послуг через Центр надання адміністративних послуг тощо. Сторонами договорів виступили 12 об’єднаних територіальних громад регіону.

В Управлінні містобудування та архітектури облдержадміністрації повідомили, що Запорізька область єдина, де чотири райони повністю покриті громадами (у Хмельницькій області таких районів три, у Чернігівській – два). Не менш важливим є те, що в Запорізькій області немає жодного району, де б не було хоча б однієї громади.

На території області здійснюється впровадження секторальних реформ – в освіті, медицині, системі надання адмінпослуг, земельних відносинах, дорожній інфраструктурі, сфері планування територій.

На сьогодні в області вже створено 23 опорні школи, 14 з яких знаходяться в громадах.

Одним із успішних прикладів також є організація надання адміністративних послуг. В області забезпечено створення та функціонування 36 ЦНАПів. Тільки в м. Запоріжжі сучасні філії ЦНАП діють у шести районах; при місцевих держадміністраціях у 18 районах області; у восьми об’єднаних територіальних громадах (Берестівська сільська, Веселівська селищна, Воскресенська сільська, Гуляйпільська міська, Комиш-Зорянська селищна, Смирновська сільська, Широківська сільська, Оріхівська міська). Усі ЦНАПи підключено до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Найближчим часом планується збудувати та модернізувати ще 25 центрів надання адмінпослуг.

Усе це свідчить про якість і наближення послуг до людей. Як наголосив перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода, поки одні громади думають, чи варто впроваджувати зміни, створені об’єднані громади пожинають плоди реформи і своєї праці.

Детально з результатами моніторингу можна ознайомитися за посиланням.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Допомога поруч: як діяти постраждалим від ворожих дій запоріжцям

Збитки на сотні тисяч гривень: наслідки масованої атаки ворожими «шахедами» по Запоріжжю

Державний пакет акцій АТ «ІнститутТитану» – на приватизаційному аукціоні

Чергова терористична атака по мирному місту: троє загиблих та троє поранених у Запоріжжі

В Запоріжжі відбулося засідання міжфракційного депутатського обʼєднання «Добробат»

«Сонячний РеСтарт» – новий навчальний курс для ветеранів та ветеранок

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.08.2024

Впродовж доби окупанти 208 разів били по 14 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 915-го дня війни

Запорізька область на варті безпеки: 427 Пунктів незламності готові приймати мешканців у разі надзвичайної ситуації

Черговий акт тероризму країни-агресорки: загинув чоловік та поранена жінка в одному із сіл Вільнянської громади

Всеукраїнський проєкт «Освітній Суп»: запорізькі школярі можуть долучитися до безоплатних занять з української мови та математики