Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області посилено профілактичні заходи щодо недопущення пожеж в екосистемах

1 серпня 2019 - 15:12

Основною причиною пожеж у природних екосистемах є людський фактор. Найчастіше це недотримання громадянами заходів пожежної безпеки під час відпочинку; спалювання сухої рослинності і сміття поблизу житлових будинків і на території, прилеглій до лісових масивів; порушення правил пожежної безпеки під час проведення сільськогосподарських робіт; пустощі дітей з вогнем. Про це йшла мова під час міжвідомчої прес-конференції, у якій взяли участь фахівці Головного управління ДСНС України у Запорізькій області, Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, Запорізького обласного управління лісового та мисливського господарства.

Як повідомив начальник відділу по роботі зі стратегічними вибухонебезпечними об’єктами ГУ ДСНС України у Запорізькій області Дмитро Жолобов, за 7 місяців поточного року в природних екосистемах області виникло 2 тис. 150 пожеж, що на 32% більше, ніж за аналогічний період минулого року (1 тис. 628 пожеж). На територіях лісових господарств з початку року зареєстровано 20 пожеж, якими знищено 36,7 га лісів. У минулому році сталося 38 пожеж, якими знищено 28,6 га лісового фонду. Кількість пожеж  на відкритій місцевості  - 2 тис. 124 (на площі 730 га), в тому числі на о. Хортиця пожежі вирували на площі 3,6 га. Тоді як за 7 місяців минулого року сталися 1 тис. 584 пожежі на площі 464 га. Тобто, кількість пожеж у порівнянні з минулим роком зросла на 25%. На територіях сільськогосподарського призначення цього року вже виникло шість пожеж, згоріло 38,5 га пшениці (в 2018 році за цей період також було шість пожеж на площі 120,7 га).

Основною причиною виникнення пожеж у природних екосистемах  області є необережне поводження з вогнем. При спалюванні трави на присадибних ділянках, покосах виникає загроза перекидання вогню на інші ділянки. Аналогічним чином існує загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків.

Суха та спекотна погода і, як наслідок, найвищий клас пожежної небезпеки, який установився на території Запорізької області, спонукає рятувальників та лісників вживати всіх можливих заходів для запобігання виникненню лісових пожеж. Так, протягом весняно-літнього періоду працівники Головного управління спільно з представниками лісових та лісомисливських господарств області  провели близько сотні профілактичних рейдів, під час яких  до адміністративної відповідальності притягнуто близько 10 порушників природоохоронного законодавства.

З метою охорони лісів від пожеж проводиться комплекс заходів, спрямованих на збереження лісових насаджень, зменшення кількості і площі лісових пожеж, їх оперативного виявлення та ліквідації. Зокрема, створення та поновлення мінералізованих смуг, встановлення шлагбаумів на в’їздах у лісові масиви, створення протипожежних розривів між лісовими кварталами.

Для оперативного реагування на гасіння пожеж у Запорізькій області щодня на чергуванні знаходяться 270 рятувальників та 80 одиниць пожежної і спеціальної техніки ГУ ДСНС України у Запорізькій області. У разі виникнення масштабних та резонансних пожеж на території природних екосистем області  може бути задіяно 625 чоловік особового складу та 160 одиниць автомобільної техніки.

Крім цього, від Запорізького обласного управління лісового та мисливського господарства може бути залучено близько 200 чоловік особового складу та 86 одиниць автомобільної техніки.

Про проблему пожеж в екосистемах говорив і заступник директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Ясинецький. За його словами, для забезпечення своєчасного та якісного проведення жнив у 2019 році, дотримання вимог пожежної безпеки у літньо-осінній період Департаментом  проведена відповідна робота, а саме: в райони надіслано рекомендації щодо збирання зернових та ранніх олійних культур у 2019 році; в зимово-весняний період 2018/2019 року Департаментом  разом з Головним управлінням Держпраці у Запорізькій області та Головним галузевим науково-навчально-методичним центром з питань охорони праці Таврійського державного агротехнологічного університету проведено навчання і перевірку  знань  з  питань  охорони  праці понад 900 керівників, посадових осіб усіх сільгосппідприємств області та працівників, які залучаються до виконання робіт з підвищеною небезпекою.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Допомога поруч: як діяти постраждалим від ворожих дій запоріжцям

Збитки на сотні тисяч гривень: наслідки масованої атаки ворожими «шахедами» по Запоріжжю

Державний пакет акцій АТ «ІнститутТитану» – на приватизаційному аукціоні

Чергова терористична атака по мирному місту: троє загиблих та троє поранених у Запоріжжі

В Запоріжжі відбулося засідання міжфракційного депутатського обʼєднання «Добробат»

«Сонячний РеСтарт» – новий навчальний курс для ветеранів та ветеранок

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.08.2024

Впродовж доби окупанти 208 разів били по 14 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 915-го дня війни

Запорізька область на варті безпеки: 427 Пунктів незламності готові приймати мешканців у разі надзвичайної ситуації

Черговий акт тероризму країни-агресорки: загинув чоловік та поранена жінка в одному із сіл Вільнянської громади

Всеукраїнський проєкт «Освітній Суп»: запорізькі школярі можуть долучитися до безоплатних занять з української мови та математики