Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Старух: «Головне завдання – зберігати спокій і стабільність в регіоні»

14 жовтня 2008 - 14:55

- В сьогоднішній ситуації головне зберігати спокій і стабільність. Піддаватись паніці нема підстав, – наголосив керівник регіону.

На думку Олександра Старуха, сьогоднішні тенденції в економіці країни склалися ще на початку року. Нині українці пожинають плоди прорахунків та відсутності системних реформ.

Президент України взяв на себе відповідальність за вивід країни з кризового становища. Глава держави провів ряд зустрічей з представниками банківської сфери з метою подолання фінансової кризи. Досягнуті домовленості та вжиті заходи мають стабілізувати банківську систему та сприяти приборканню інфляції.

Для Запорізького регіону найболючішою проблемою є складний стан справ в металургійній галузі, що є одним із основних наповнювачів бюджету області. Через невпинне зростання тарифів на електроенергію та залізничні перевезення продукція вітчизняних металургів втрачає конкурентоспроможність. Вже сьогодні її собівартість на 10-20% вища, ніж у російських чи китайських виробників.

Спостерігається спад виробництва, зупиняються доменні печі, металургійні гіганти щоденно несуть мільйонні збитки. Тільки у серпні доходи від експорту металургійної продукції зменшилися на 18%. А це, перш за все, – недоотримані бюджетами кошти. Так, за розрахунками, місцеві бюджети внаслідок кризи в металургійній галузі у жовтні-грудні 2008 року недоотримають майже 6 млн. грн. доходів, державний бюджет – 25 млн. грн.

- Тож це не є проблема виключно власників підприємств. На цих заводах працюють жителі нашої області, скорочення виробництва найболючіше вдарить саме по них. Ми не можемо цього допустити. Маємо захищати інтереси області та її жителів, – наголосив очільник обласної державної адміністрації.

Олександр Старух переконаний, що для подолання кризи в металургійному виробництві Уряд має ухвалити мораторій на підвищення цін на електроенергію і тарифів на залізничні перевезення.

Щодо опалювального сезону, то він, за словами посадовця, у нашому регіоні розпочнеться вчасно. Всі котельні вже готові, розрахунки за спожиті енергоносії - під контролем виконавчих органів влади. Занепокоєння викликає лише ситуація у Пологах. Місто знову в авральному порядку шукає вихід із ситуації, яку саме ж і створило. Глава регіону пообіцяв: якщо в будинках пологівців знову буде холодно, облдержадміністрація ініціюватиме кадрові зміни керівного складу району.

Також розпочато роботу з підготовки до проведення позачергових виборів до Верховної Ради України.

- Якщо політики не змогли домовитися, своє слово має сказати народ. Виконавча ж влада має забезпечити матеріально-технічну базу виборчого процесу. Зробимо все від нас залежне, щоб вибори в регіоні пройшли на належному рівні – організовано, прозоро і демократично, – зазначив Олександр Старух.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі